Kako je Kimi izgubio pobjedu na VN Monaka?

Kimi Raikkonen je bio zvijezda kvalifikacija i maestralno je odvozio najbrži krug kojim je završio post od 2008. godine. Utrku je odlično startao, zadržao vodstvo, ali samo do prvog ulaska u boks.

Što se doista dogodilo? Zašto je izgubio vodstvo? i Tko je odgovoran? su sigurno tri najučestalija pitanja koja su si postavili stručnjaci i pratitelji sporta.

S obzirom da bespućima interneta kola sve više (dez)informacija, moramo raščistiti faktično ovaj slučaj, jednom za svagda.

Raikkonen je prije ulaska u boks imao oko 1,3 sekundu prednosti ispred kolege Vettela. Mehaničari nisu najbolje odradili posao promjene guma na Finčevu bolida, dok su Vettelu zamijenili brže za pola sekunde.

Pri povratku Raikkonena na stazu se dogodio ključan trenutak – vratio se iza Buttona. Britanac ga je korektno propustio, ali u prljavom zraku tokom čitavog prvog sektora je Finac sigurno izgubio pokoju desetinku. Propustio ga je tek u Fairmont zavoju.

Raikkonenove su se teškoće nastavile već nakon tunela jer se rapidno približio Sauberu Pascala Wehrleina. Raikkonen nije izgubio puno i Pascal se korektno odmaknuo na startno-ciljnoj ravnini, ali u ovoj je borbi svaka desetinka igrala veliku ulogu.

U zadnja 4 kruga jurnjave prije Vettelovog ulaska u boks su odvozili gotovo identičan vremenski stint s tim da je Raikkonen vozio brže za samo 0.155, tako da se ne može prigovoriti Raikkonenu da je bio sporiji od Vettela u tom periodu.

Ako uzmemo u obzir da je Vettel čuvao svoje ultrasoft gume upravo za ovaj trenutak i da je u naredna tri kruga dao sve od sebe, ne mora nas ništa čuditi osim da veliku odgovornost snose djelomice Raikkonenovi mehaničari, ali ponajviše strateg koji ga je vratio u promet jer bi i s bržom izmjenom opet izašao iza Buttona.

I zato je Kimi bio ljut, ne zato što je Vettel bio brži ili zato što je izgubio utrku, već zato što se osjećao izigrano od strane momčadi.

Da je Finac vraćen na čistu stazu, Vettel bi jako teško došao do pobjede, a to svi znamo, od njega, momčadi, navijača…

Valja čestitati Vettelu na pobjedi jer se pošteno borio, ali pobjednički je pehar trebao pripasti Kimiju.