Verstappen: Nisam superzvijezda, već samo F1 vozač

verstappen

Max Verstappen umanjuje polemike oko svog zvjezdanog statusa i potencijalno najveće zvijezde Formule 1. Nizozemac se smatra normalnim momkom koji se ‘samo’ utrkuje na vrhunskoj razini.

Ako ima netko da sumnja u Maxov utjecaj na sport, trebao bi pogledati reprizu VN Austrije ili pogledati fotografije sa staze nakon završetka utrke. Vidjeti će valove narančaste boje na tribinama koja se poslije prelijeva na stazu.

Ovakve scene zanesenih obožavatelja nismo vidjeli od doba Ayrtona Senne i Michaela Schumachera. Jedino se oni mogu pohvaliti u zadnjih 30 godina kako su napravili epohalni pokret i privukli vojsku obožavatelja na stazu. Sve veća Maxova armija koja ga prati i na dalekim destinacijama postaje uobičajena scena.

21-godišnji se Nizozemac unatoč slavi, čvrsto drži na tlu: “Ne smatram se superzvijezdom. Ja sam samo Max, vozač F1 utrka, ali i sasvim normalna osoba u privatnom životu. Ljudi me možda drugačije gledaju jer sam iz godine u godinu sve poznatiji, ali ja sam isti kao i lani”, objašnjava.

Prošlog je trkaćeg vikenda na domaćoj stazi poslodavca slavio u stilu. Nakon lošeg starta i pada u poretku, uspio se probiti i vrhunski obračunati s nekoliko rivala. Pošteđen nije ostao nitko, a posljednji je ‘platio’ stari rival iz kartinga Charles Leclerc gubitkom vodeće pozicije u završnici.

Verstappen u sport ubrizgava dozu adrenalina koja joj istinski nedostaje, naročito nakon dosadne procesije na Paul Ricardu. Iako su mu roditelji vrsni trkaći vozači, mali Max nije bio guran u sport, već je sam kao klinac inzistirao.

“Roditelji me nikad nisu tjerali da se utrkujem. Sve sam želio sam. Vidio sam klince od tri godine kako voze, tada su bili godinu mlađi od mene, ali mi je otac rekao ne. Kazao mi je da pričekam dok ne navršim šest”.

“Onda sam plakao i vršio pritisak na mamu da počnem voziti karting i majka je predložila ocu da mi kupe jedan. Sjećam se tog dana. Čim sam se probudio, dobio sam kacigu i sačekao oca da doveze kart”, prisjeća se Max.

Max s majkom Sophie

“Kart je bio spor, a staza jako brza, pa smo ga nakon istog dana zamijenili za brži!”.

Max je s 15 godina bio na radaru Red Bulla, a savjetnik Dr Helmut Marko mu je ponudio debitantski nastup u Toro Rossu samo godinu dana nakon.

Na upit kako je prošao taj period, Verstappen kaže: “Nisam se previše brinuo. Samo sam dao svom menadžeru i ocu da odrade posao. Ja sam se brinuo da budem brz na stazi. Znam da me otac pitao jesam li siguran da sam spreman za F1”, dodaje.

“I bio sam spreman. Znam da nekad stvari dođu prerano, ali meni se ovo dopalo u karijeri. Često sam bio najmlađi u bilo čemu što sam radio”.

Sada s 21 godinu i pet sezona F1 iskustva, Verstappen predvodi Red Bullovu momčad. Daje im bitne tehničke povratne informacije i dojmove, a to je situacija koja mu godi.

“Sretan sam jer osjećam što autu treba ili ne. U ovome sam od kartinga. Uvijem sam se trudio biti involviran i točno razumijevati što mi je otac činio. Nisam upućen samo u tuniranje motora, ali moj je tata veliki zaljubljenik u to. Ja sam više bio za postavljanje bolida”, zaključio je.