Šef Mercedesa Toto Wolff upozorava vodstvo Formule 1 o potrebi da se smanje prijepori na relaciji Liberty – Maranello jer zaista postoji opasnost da se Ferrari povuče iz sporta.

Ferrarijev šef Sergio Marchionne je već nekoliko puta javno upozorio ako se planovi oko tehničkog pravila Formule 1 ne budu slagala s njihovim biznisom, moguće je napuštanje F1 i pokretanje paralelne trkaće serije.

Iako su neki optužili Marchionne za ucjenu i izazivanje panike, koristeći komunikacijsku strategiju koju je Ferrari koristio u više navrata kroz povijest, Wolff navodi kako se prijetnje moraju uzeti zaozbiljno ovaj put.

Ferrari i Mercedes su sklopili “savez” s kojim će biti druga poluga prilikom krojenja tehničke regulacije koja će odgovarati proizvođačima.

“Ne izazivajte Sergija Marchionnea”, kaže Wolff na upit o Ferrarijevim prijetnjama o odlasku iz F1 prvenstva. “Osobno mislim da F1 više treba Ferrari, negoli Ferrari F1”.

Wolff potom navodi ključne poslovne činjenice što treba Ferrariju u F1 i ako ne vide vrijednost u prisustvu brenda, jednostavno će otići, bez žaljenja.

Wolffov komentar dolazi kratko nakon upozorenja FIA-ina predsjednika i bivšeg šefa Ferrarija Jeana Todta o ukidanju povlaštenog veta za momčad iz Maranella.

“Veto datira još od Enza Ferrarija, koji je bio izoliran u Maranellu. Tada su sve momčadi imale Fordove motore, a Ferrari je bio jedina samostalna momčad”, kaže Todt.

“S obzirom da su bili van silicijske doline motorsporta, morali su imati neku vrstu zaštite, a to je bio veto i tu cijela priča počinje. Osobno mislim da nisam više za to pravilo jer se vremena mijenjaju”, zaključuje Francuz.