Sebastian Vettel je Ferrarijeva investicija još od 2015. godine u koju su do danas ulagali pozamašnih 40 do 50 milijuna eura po sezoni. Do danas je Scuderija na njegov račun uplatila preko 200 miljuna eura za vozačke usluge. Niste valjda mislili kako će Ferrarijev menadžment dopustiti da im tako vrijedna dionica tone u bescjenje i nepovrat?

Sebastian Vettel je za Ferrari trebao učiniti ono što je Michael Schumacher učinio 20 godina prije njega – nakon dugog posta donijeti trofej prvaka u Maranello. Misija nije bila laka jer je Mercedes imao leteći start u novu turbo-hibridnu eru, ali ni Schumija nije čekala laka zadaća u Ferrariju koji se 90-ih mučio protiv jakog Williamsa i McLaren-Mercedesa.

Tadašnji tehnički direktor Ferrarija Ross Brawn kaže da bi ga Schumi i u mrklo doba noći zvao na kućni telefon pa mu iznosio ideje o razvoju bolida zbog kojih nije mogao u miru zaspati. Rezultate takvog stava i rada pamte povijesne knjige i navijači zbog kojih danas Schumi nosi status legende sporta. Trebale su četiri godine da utaba put s kojeg Ferrari neće zalutati narednih pet sezona.

Ni Seb Vettel dosta puta tokom prvenstvene kampanje s Ferrarijem nije mogao zaspati u miru, ali za razliku od Schumija, nije držao konkurente pod pritiskom, već bi često bio taj koji je poklekao i iznevjerio tifose. Zbog izvrtanja i izlijetanja sa staze je dobio posprdni nadimak Spinmeister, dok je njegov dječački idol Schumacher bio neprikosnoveni Regenmeister (majstor za kišu) i vozač koji jako rijetko griješi.

Schumi je zračio pouzdanošću, kompetitivnošću i nepobjedivosti, dok Vettel iz sezone u sezonu tone u spiralu nesigurnosti, očajanja i podbačaja. Schumi je neumoljivo kreirao svoju sudbinu, a Vettel se prepustio da ga uzbrkana struja koju su stvorili visoka očekivanja, tehnički problemi, jaki Hamilton, dominantni Mercedes, prgavi Max, a sada i leteći Leclerc, odnesu daleko od sigurne obale.

leclerc vettel

Nakon sezona Mercova šaketanja, uslijedilo je novo – unutarmomčadsko 

Charles Leclerc je u prvoj sezoni u Scuderiji nadmašio Vettela iako je u uvodnim utrkama momčad jasno stajala iza Seba zbog iskustva, pedigrea višestrukog prvaka i na kraju, jako bitne i velike investicije. Vettelu je pobjeda u Singapuru nakon 22 utrke posta i katastrofalne odluke sudaca u Kanadi trebala više od Sunca. U pitanju je bila karijera prvaka.

Ferrarijev ‘singapurski poklon’ Vettelu je u obostranu korist i Leclerc toga mora biti svjestan. On je došao voziti za momčad, a ne momčad za njega. Nema ništa ljepše od dvostruke pobjede u momčadskom sportu kao što je F1 i Leclerc se nema pravo žaliti, već naučiti cijeniti što se nalaze s oba bolida u vrhu.

Momčad je isplanirala i napravila što je u njenom najboljem interesu za dolazak do pobjede. Uslijed mnogih strateških promašaja ove sezone, ovo je bio prvi dobar Scuderijin potez u omjeru protiv Mercedesa ove sezone.

leclerc

Iznevjereni Leclerc, dobro ili loše?

Izgubiti pobjedu nije lako, naročito ne preko boksa. Opravdano se žalio Charles što ga nisu informirali na vrijeme da je Vettel otišao po nove gume. S tom bi informacijom zasigurno u svom ulaznom krugu izvukao sve iz guma, ali to neka bude na dušu Ferrarijevih stratega.

Važno je naglasiti kako je Leclerc uvjerio i posljednjeg skeptika među nama da je spreman napasti tron. U zadnjih osam kvalifikacijskih okršaja, Leclerc je u svim prilikama bio brži od Vettela. Bez obzira radi li se o stazi starog ili novog kova, spore ili brze konfiguracije, glatke ili abrazivne podloge, Charles je bio dominantan.

Slavljenička povorka u Monzi je dovoljno rekla za sebe. Tifosi su oduševljeno skandirali i slavili Charlesa kao budućeg prvaka. Navijači lako prepoznaju prvaka u svojim redovima kad ga ugledaju. On donosi elan, snagu i pouzdanje u svoje redove, a to se vidi i u Ferrarijevoj garaži.

Drugi dio sezone su započeli kao Mercedes koji će još ovu sezonu održati monopol, ali od iduće se godine situacija lako preokrene. Ništa ne daje motiva inženjerima i dizajnerima kao kad u svojim redovima imaju vozača vrhunskog kalibra. Takav ih vozač neće iznevjeriti i svjesni su da će im djelo njihovih ruku i glave donijeti dugoiščekivani naslov prvaka.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.