Bivši sportski direktor Ferrarija Massimo Rivola vidi sličnosti u promociji Charlesa Leclerca u Ferrari ove sezone i Lewisa Hamiltona 2007. u McLaren. Uvjeren je kako njegov bivši tim neće učiniti iste greške kao Ron Dennis i dopustiti eskalaciju.

U 2007. godini iz GP2 serije u F1 je došao juniorski prvak Lewis Hamilton, a partner mu je bio dvostruki F1 prvak Fernando Alonso. To će partnerstvo biti zapamćeno po neviđenoj drami, još od doba Ayrtona Senne i Alaina Prosta.

Dvojac je toliko bio zagrižen i međusobno se podrivao da je Ferrarijevac Kimi Raikkonen ‘ni kriv ni dužan’ na kraju osvojio naslov prvaka za samo 1 bod. Iako je McLaren bila uvjerljivo najjača momčad s najjačim paketom te sezone, ostali su bez oba naslova i konstruktorskih bodova zbog afere ‘Spygate’ u koju ih je uvukao Alonso i zbog koje su morali platiti ‘masnu’ odštetu.

U novoj će sezoni briljantni novak Charles Leclerc baciti rukavicu izazova četverostrukom prvaku Sebastianu Vettelu. Rivola vjeruje kako će crveni izbjeći sudbinu McLarena i Dennisa te da neće biti eksplozija unutar momčad.

“Leclerc je oprezan i jak, a to je mač s dvije oštrice jer ne možeš uvijek pobijediti vođu. Vidjet ćemo kako će se mentalno nositi s time.”, kaže Rivola.

“Jasno je da Hamilton referentni vozač, šampion iza kojeg stoji Mercedes. S druge strane, u Ferrariju su imali bolid za pobjede i naslov, ali su izgubili 2018. zbog vlastitih grešaka.”, objašnjava Rivola i podcrtava Vettelovu nekonzistentnost i incidente.

“Ako bude unutarmomčadskog sukoba u Ferrariju, to bi moglo destabilizirati tim. Sve će ovisiti o izvedbama i performansama u prvih nekoliko utrka”, dodaje.

Vettelu nije nepoznanica imati problema s novopridošlicom. U 2014. je imao velikih problema s Danielom Ricciardom koji ga je pošteno porazio u prvoj sezoni u Red Bullu, nakon što je osvojio četiri naslova zaredom. U tom je trenutku Seb razmišljao čak i o povlačanju, ali je povratio želju za utrkivanjem dok je vozio karting na lokalnoj stazi.

Australac je zasjenio Nijemca pa je na kraju sezone Vettel napustio tim i otišao u Ferrari. Sada sa sličnim planom u tim dolazi Charles Leclerc koji u ranoj fazi karijere dobiva zlatnu priliku, a koju Ferrari u svojoj dugoj i bogatoj povijesti još niti jednom mladom vozaču nije poklonio.