Šanse da se Andrea Dovizioso ovoga vikenda okruni titulom prvaka kraljevske klase su vrlo male, no Oriol Puigdemont tvrdi kako će Ducatijev vozač završiti prvenstvo kao pobjednik bez obzira na ishod utrke.

Mnogi uspoređuju ovu sezonu s onom iz 2006. kada je Nicky Hayden van svih očekivanja u zadnjoj utrci osvojio naslov unatoč tome što su svi izgledi išli na Rossijevu ruku.

Haydenov zaostatak je bio tek osam bodova, dok Doviziosu treba 21 bod više od Marqueza što je gotovo nemoguće sustići. Talijanu s druge strane ide u prilog što je ovaj sport takav da čuda nisu nimalo rijetka stvar.

Za osvajanje krune Doviju je potrebna isključivo pobjeda. Tom pobjedom bi se popeo na najvišu stepenicu ove sezone čak sedmi put što bi ga po broju pobjeda svrstalo u najuspješnijeg vozača ove sezone, dok je trenutni rezultat u odnosu na glavnog rivala Marqueza 6:6.

Sedma pobjeda bi bila nevjerojatan pothvat bez obzira na ishod prvenstva, ali i jako pozitivna uvertira u sljedeću sezonu.

Ako bismo gledali sezonu 2017. bez bodova, Dovizioso je apsolutni pobjednik i njegovi potezi će se pamtiti puno duže od Marquezovog naslova, ukoliko ga Marc osvoji.

Dovizioso je u zadnjih 12 mjeseci napravio ono što je san gotovo svakog vozača na gridu, a to je promaknuće od maloga sporednoga vozača u jednoga od glavnih protagonista prvenstva.

Da stvar bude veća, Dovizioso je započeo godinu kao drugi vozač u timu, nakon što je trostruki prvak Jorge Lorenzo zamijenio Andreu Iannonea. No rezultati su pokazali da je drugi vozač praktički u svakoj utrci bio Španjolac.

Takva statistika stavlja u fokus sve ono što je DesmoDovi uspio ove sezone. Kada se tome pridoda i 31 godina “starosti” rezultat postaje još impresivniji.

Dovizioso otkrio svoj puni potencijal

Dovi nije imao pristup čarobnom napitku Čudomixa kojeg ekskluzivno koriste samo Asterix i Obelix. U pitanju su samo ogromna mentalna sprema i sposobnosti koje je “tek” sada otkrio u sebi. S iskustvom je dobio znanje svakoga detalja, prednosti i mane Ducatijevog motocikla spojenih s izvanrednom koncentracijom kako bi sve savršeno funkcioniralo.

Ova sezona je savršeni prikaz onoga što je zapravo ovaj sport. Potpuni sklad čovjeka i stroja u kojemu svatko ima priliku za istaknuti se i poljuljati karike.

Dovizioso je svoju priliku čekao deset godina i još uvijek postoji šansa da ispuni svoje snove. Ako se to ne ostvari ovog vikenda, onda mu svakako želimo sreću i borbu za sami vrh u 2018. godini.