Andrea Dovizioso na Ducatiju je potpalio atmosferu u utrci za MotoGP prvaka. Talijan je već u nekoliko utrka pokazao da to nije onaj mirni i pasivni Dovi kakvog ga se sjećamo iz prethodnih sezona.

DesmoDoviju se zamjeralo manjak agresivnosti u izravnim dvobojima na stazi, ali prošlog je vikenda u potpunosti razuvjerio ljude sličnog mišljenja.

Na Red Bull Ringu se srčano i do posljednjeg zavoja borio s ultra agresivnim Marcom Marquezom te pobijedio jednu od najintenzivnijih utrka ove sezone.

Njegova je slabost sada očito stvar prošlosti jer je Dovi nanjušio zlatnu priliku za osvajanje naslova. Ducati Desmosedici je spreman za borbu s jakom Hondom i Yamahom kojoj forma veoma oscilira.

Dovizioso je dosad u karijeri za kolege imao Danija Pedrosu, Caseya Stonera, Andreu Iannonea i Jorge Lorenza. Prva dvojica su se pokazala ključnima u vozačkom razvoju jer su uz brzinu koristili inteligenciju i razuman odabir guma, a sunarodnjak Iannone ga je brušio na agresivnosti i pritisku.

Dovizioso sada svakoj utrci pristupa na drugačiji način, a to je ono što se pokazalo jako bitnim. Iskustvo i vozački pristup ga je učinilo jednim od najboljih analitičara među vozačima.

Na Mugellu je pobijedio zahvaljujući brzini Ducatija, u Španjolskoj je slavio odličnom strategijom i menadžmentom guma, a u Austriji čistom borbenošću.

Malo tko se može pohvaliti da je pobijedio odlično raspoloženog Marca Marqueza u duelu na rubu kontakta, a Dovi je osim znanja pokazao i iznimnu hrabrost zbog koje je ravnopravan suparnik višestrukim prvacima.

dovizioso marquez

“Ovo je ispit snage kao i cijela utrka te rad tokom vikenda. To me uvjerilo da sada mogu igrati svoje karte i još pobjeđivati, a da u isto vrijeme i rivali primjete moje namjere”, kazao je Dovi po završetku VN Austrije.

Lorenzo je došao u Ducati pod pritiskom višegodišnjeg uspješnog niza u Yamahi. Za razliku od njega, Dovizioso je u potpunosti oslobođen pritiska jer mu ciljevi uopće nisu postavljeni visoko. Dolazak Lorenza i odlazak sunarodnjaka Iannonea iz momčadi su ga preporodili.

Zbog nepostajanja pritiska i visokih očekivanja, Dovizioso je jako opasan protivnik. Svi smo to vidjeli na stazi, a posebno glavni konkurent Marquez – s Dovijem više nema šale i to sada svi znaju.

“Vjerujem u sebe više nego ikad prije”, kazao je Dovi poslije zadnje utrke.

Priča o Doviziosu je jedna od ljepših u motorsportu jer je još prošle godine bio pred mogućim otkazom u Ducatiju, ali Jorge Lorenzo je inzistirao da ostave Doviziosa i otpuste Iannonea koji je u to vrijeme bio u boljoj formi od junaka naše priče.

Sada je Dovizioso taj na kojeg momčad Ducatija polaže nade i koji bi im mogao donijeti prvi naslov od Caseya Stonera i davne 2007. godine.