Pobjednik uvodne utrke nove sezone Andrea Dovizioso kaže da je bio jako odlučan zaustaviti Alexa Rinsa na Suzukiju da povede utrku jer je njegov GSX-RR imao bezobrazno dobru brzinu u zavojima.

Jedan od ključeva Dovije pobjede svakako leži u otežavanju posla Alexu Rinsu koji se doimao spremnim za prvu MotoGP pobjedu. Dočim bi Suzuki poveo utrku, Dovizioso bi iskoristio snagu Ducatija na idućem pravcu da se vrati ispred ‘letećeg Španjolca’.

“Očekivao sam jakog Rinsa, iako je u subotu pao dvaput. Imao je dobru brzinu u utrci, a brzina Suzukija u sredini zavoja je bila bezobrazna. Njegov je motocikl izgledao u potpunosti drugačiji od mog. Ja sam imao akceleraciju i snagu na pravcu, ali sam se mučio u sredini zavoja”, kaže Dovi.

Ono što je prepalo Profesora Dovija je brzina Suzukija u utrci i tajming kad je Rins podignuo tempo. Radilo se o razini koju je Dovi smatrao neodrživom ako želi završiti utrku.

“Nastojao sam ga zadržati svaki put jer je bilo prerano za pritiskanje. Znam da nitko ne može pritiskati cijelu utrku s ovim stražnjim gumama i mislim da je započeo napadati prerano”, objasnio je Talijan.

“Uspio bih ga zadržati iza sebe i nastaviti s čuvanjem guma što je bila savršena strategija za okršaj s Marcom u posljednjem krugu utrke”, dodaje.

Kombinacija DesmoDovi je i ove sezone napravila gotovo identičan posao kao i prošle. U oba slučaja su prošla ciljem s 0,02s razlike, dok je ove sezone čak prvih 5 vozača bilo u svega 0,6 sekunde razlike.

Fascinantno, zar ne?

“Mislim da je MotoGP sada puno drugačiji nego što je bio. Mislim da nitko ne pokušava odvoziti najbrže utrku, naročito ne ako želite biti u dobroj situaciji pri kraju utrke”, govori Dovi.

“Stoga mislim da je najbolja strategija biti spreman i krenuti u pravi trenutak. To sam i činio tokom utrke, čuvao sam gume i zastavljao Rinsa svaki put jer da bih ga pratio, više bih trošio stražnju gumu”, zaključio je.

Uz Dovija, inspiriran brzinom Suzukija je i Cal Crutchlow koji je dosta vremena pratio Rinsa, da bi naposljetku iskoristio grešku Rinsa i osvojio postolje.

“Suzuki je jak, nema rasprave, ali mislim da je Honda jača. Suzuki doduše bolje štedi gume, a i brzina kroz zavoje im je fenomenalna. Utrku su oba vozača (Mir i Rins) odvozili vrlo dobro”, zaključio je Britanac.