Od trnja do zvijezda: Vinales i Marquez

marquez vinales

Španjolske zvijezde MotoGP-a Maverick Vinales i Marc Marquez se poznaju od kadetskih dana. Kao klinci su se često borili, a sada ponovno kreću u najveću bitku – za naslov prvaka.

Na naslovnoj fotografiji se nalaze trojica školaraca, 11-godišnji Francuz Clement Dunikowski, sedmogodišnji Maverick Vinales i 9-godišnji Marc Marquez.

Fotografija kao i svaka druga govori tisuću riječi jer je život motociklističkih zvijezda isprepleten usponima i padovima. Dunikowski je prvi od trojca ostvario nastup na VN Francuske 2006, dvije godine prije Marqueza i pet prije Vinalesa. Dok su Španjolci nastavili s napretkom, Dunikowski je kliznuo i pao u zaborav.

Maverick je pobijedio katalonjsku utrku 50cc Metrakit prvenstva, a sudeći prema izrazu lica, mali Marc nije bio zadovoljan plasmanom na najnižoj stepenici jer ga je dvije godine mlađi kolega pobijedio. U to je vrijeme jeseni 2002. Valentino Rossi osvojio svoj drugi naslov u kraljevskoj klasi.

“Vodili smo borbu i bili smo na podjednakoj razini. Mislim da me pobijedio”, kaže Marquez. Vinales se začudo ne sjeća tog dana: “Ne mogu se sjetiti, bilo je davno. Sada smo obojica na vrhu. Moram priznati da je malo čudno”.

Interesantno je da se dvojac ponovno susreo tek nakon 13 godina kad je Marquez već bio MotoGP prvak, a Vinales rookie.

Teško bi bilo kazati da su 2002. oba mladića znala što ih čeka za desetak godina jer većina trkaćih vozača nema dugoročne planove. Kad razmatraju karijeru, gledaju dvije-tri sezone unaprijed, a Marquez i Vinales nisu iznimka.

“Kad sam bio klinac, vozio sam iz zabave. Tek s 11-12 godina sam pomislio kako bih volio voziti 125 kubika. Kad sam zakoračio u svjetsko prvenstvo, nisam uopće razmišljao o MotoGP-u, samo sam želio biti najbolji na 125cc”, govori Marquez.

“2010. godine sa 17 godina sam se borio za naslov klase 125 i tek sam tada počeo razmišljati o MotoGP-u. Želio sam voziti s top vozačima”, zaključuje Marc.

Vinales je imao sličan put. Kaže da je tek počeo razmišljati o MotoGP-u nakon treće pobjede u klasi 125. “Znao sam da sam spreman na LeMansu 2011, istog dana kad je Marquez osvojio prvu Moto2 pobjedu. Uvijek je bio stepenicu-dvije ispred, dosad!”, govori Vinales.

Marquez za Mavericka navodi da ima dobar mentalitet i mirnog je karaktera, ali na stazi izuzetno agresivan i konstantno pritišče protivnike. “Brz je, konstantan i zna pritisnuti pa ga smatram spremnim u borbi za titulu”, hvali Marquez sunarodnjaka.

Marquez i Vinales su majstorirali korištenje Michelinovih prednjih slick guma. Valja napomenuti kako je ta vještina jedna od najbitnijih u MotoGP klasi jer je Marquez većinu svojih prvenstava osvojio zahvaljujući upravo tome.

Sezona 2017 je bila prva godina pravog rivaliteta između Hondinog i Yamahinog predstavnika, a tradicija bi se trebala nastaviti još dugi niz godina. Obojica ne prezaju od dvoboja na stazi i rado se izazivaju.

Marc je agresivan vozač, a Maverick drži stvari pod kontrolom. Nemaju strah i osim što su borci, pozivaju i druge da budu poput njih i da se ne ustručavaju kasno kočiti pa čak i napraviti kontakt.

“Pretičem agresivno i očekujem od drugih isto”, zaključuje sa smješkom Vinales.

Iako u sezonu 2018 Maverick Vinales ulazi na problematičnoj Yamahi, a Marc Marquez na dominantnoj Hondi, ne sumnjamo kako će u slučaju podjednake forme, akcija na stazi biti zagarantirana. Maverick je u situaciji gdje nema što izgubiti, dok se Marquez definitivno neće zadovoljiti sigurnom vožnjom do postolja.

Ostala su još samo dva tjedna do početka epske borbe u noćnom Katru!