Ne zna se što je bilo veće na početku F1 sezone u Sebastiana Vettela…pobjeda u Melbournu ili priznanje da Ferrari nije dorastao Mercedesu?!

Ovo prvo nam odgovara jer bez obzira za koga navijali, svaka pobjeda Ferrarija razvija smiješak na licu svakog ljubitelja Formule 1. No, ovo drugo vjerojatno znači kako će sezona opet biti dosadna. Esencija utrka su pretjecanja, a to su tempi passati (prošla vremena) za ono što bi trebala biti kraljevska disciplina.

Barem tako izgleda na početku sezone. Srećom, Lewis je još bez pobjede pa nada u neizvjesno prvenstvo još postoji, dok se Vettelu zamalo omaklo da pobijedi čak triput zaredom…

Dakle, Vettel je dobio Melbourne zahvaljujući igri slučaja i sreći. Dobit će on još koju utrku ove godine, možda čak i Räikkönen! No, neke razlike od prošle(ih) sezone neće biti. Možemo si lagati unedogled, ali od F1 je ostalo samo sjećanje. Bernie Ecclestone je pohlepom uništio F1, a novi vlasnici iz SAD-a će je najvjerojatnije dokrajčiti. Možda i neće, sve dok FIA ne uvidi kako ova priča vodi u propast, neće biti sreće.

Četiri godine nakon nesreće Julesa Bianchija, FIA uvodi neko čudo koje se zove Halo i u potpunoj je suprotnosti s imidžom Formule 1. Mogu oni sagraditi i kabinu oko vozača ali onda to više nije F1. Sami detalj da se sada nepotrebno uvodi Halo u vremenu kad je sasvim dovoljno imati pokrivenost kamerama i pritisnuti crveno svjetlo/zastavu pa da vozači budu sigurni, govori nam da je FIA teška bezvezarija. Formule izgledaju smiješno i iako sam pobornik sigurnosti, ovo je težak apsud koji će biti ukinut za koju sezonu.

mercedes

Koje je trenutno stanje među najjačim timovima?

Dobro je da Kimi više nije divlji i da će pomoći Sebastianu. Ok, ok…više bi voljeli da je divlji kao nekada, da s duhom Gillesa Villeneuvea praši kao da nema sutra, ali godine i obitelj čine svoje. Nekad se govorilo da svako dijete odnese dio sekunde, a Kimi ih ima dvoje.

U Merđi će naravno i ove godine glumiti da su im vozači ravnopravni i da se mogu napadati. No, Lewis je službeno i neslužbeno bog, a glupost kakva se dogodila s Rosbergom se neće ponoviti. Osim toga, Bottas je bezličan do boli i ja bih ga odmah sprašio u Sauber…

Red Bull ima navodno najbolju šasiju što nije čudno s obzirom da je tu najvjerojatnije najveći dizajner bolida svih vremena, Adrian Newey. No, motor Renaulta opet koči potencijal pa Verstappen i Ricciardo često izgledaju smiješno na dugim ravnim dijelovima. No, Renault je zdušno radio što pokazuje i tvornička momčad pa će i tu biti dobrih priča.

Pobjeda Daniela Ricciarda u posljednjoj utrci prvenstva prije Bakua, nešto je najljepše što se dogodilo u F1 posljednje vrijeme. Mora se imati na umu i izvjesna mogućnost kako je zapravo Verstappen brži od Riccarda (uuu….bit će vatrometa op.a.). No, ako Kimi pomisli da mu je svega dosta, evo Daniela u Ferrariju…

grosjean

Što se zbiva van kruga moćne trojke?

Pobjeda Renaulta? Svijet ne bi imao ništa protiv. Ili, izgledno čak i pobjeda Haasa ? Jedno mi nije nikako jasno. Kako je moguće da američka momčad treću godinu zaredom nema sponzora.

Pa zar Gene Haas sve što zaradi u Nascaru i Indyu potroši na F1?! Lijep hobi, moram priznati…Kevin Magnussen je jedno vrijeme startao četvrti i jurio za Mercedesom i Ferrarijem!? Bila je to prava mala senzacija, a znamo za što je sve sposoban Romain Grosjean.

Pitanje je što je ostalo od starog sjaja, a još je veće pitanje što je ostalo kod vozača, koji bi da nije bilo zadnje tri godine vjerojatno bio jači po vozačkim sposobnostim od Hamiltona i Vettela. To je Fernando Alonso, naravno. No, bojim se da tu godine čine svoje, a sad i koja godina prilagodbe McLarena na Renault…

Bilo bi prirodno da se McLaren bori s Ferrarijem i Mercedesom, no tako nešto nećemo uskoro gledati, a bilo bi zaista prelijepo..

Ostala ekipa? Ništa previše za pisati. Osim Toro Rossa koji je i dalje Red Bull broj 2, jedina nada je da Hondi prekipi i naprave nešto spektakularno. No, ako nije u zadnje tri godine, teško da će…

Nada je i Alfa Romeo koji preuzima Sauber. Tu bi moralo biti pomaka. Zasada ga nema.

Williams je sramota. Čak je i mladac Lance Stroll rekao za svoje poslodavce da se nisu utrkivali nego pokušali preživjeti. No, nazdaravlje za nekad momčad Senne, Mansella, Prosta, Jonesa, Regge…