Valentino Rossi vjeruje da bi Maverick Vinales trebao prilagoditi svoja očekivanja kako bi izbjegao daljnje frustracije započete u predsezonskim testiranjima.

Vinales je bio na vrhu u dva od devet testnih dana u 2018. godini te je svoju sesiju završio petim mjestom što je odraz njegovog ritma kroz cijele testove.

Španjolac je rekao da je test na Tajlandu bio najgori ikada, no situacija u Katru se popravila, ali još uvijek nije onakva kakvu bi htio.

Rossi je upitan da prokomentira napadački nastrojenog Vinalesa, na što je odgovorio: “Da, Maverick izgleda loše raspoložen, ali na kraju opet je bio četvrti ili peti.”

“Želi biti na prvom mjestu sa sekundom prednosti, no i dalje ne bi bio u potpunosti zadovoljan. Ima drugačiji pristup. Mlad je i uvijek želi biti ispred svih.”

“Ali moderni MotoGP se jako promijenio, i sada je granica uspjeha i pada bliže nego ikada i velika je mogućnost da ćete patiti”, objašnjava Doktor.

Tri Yamahina motocikla su završila među prvih pet u Katru, Zarco [Tech3] je ostvario najbrže vrijeme, Rossi drugo vrijeme dana, a Vinales je zauzeo petu poziciju.

“Ono što vidimo iz zimskih testova je da se situacija mijenja od staze do staze.”

“Na Tajlandu smo bili u velikim problemima, dok smo u Katru konkurentni, tako da ćemo trebati biti lukavi i iskoristiti to”, dodaje Rossi.

“Bit će važno ne trpjeti puno na za nas lošijim stazama. Svi smo vrlo blizu i uska je granica uspjeha.”

Još uvijek vlada zabrinutost oko performansi u utrkama

Rossi je priznao da je još uvijek zabrinut oko performansi u utrkama, a pogotovo oko stanja prednje gume.

“Pokušavamo mnogo različitih postavki kako bismo poboljšali iskoristivost prednje gume. Ali mislim da ipak ne znamo točno što će se dogoditi tijekom utrke.”

“Do pola utrke sam jak, ali nakon toga imamo još 10 krugova koje moramo poboljšati.”

“Prošle godine nam je to uglavnom bio najveći problem. I za mene je to mjesto gdje imamo najviše problema”, zaključuje Rossi.