Rossi i Vinales krive pad performansi stražnje gume

yamaha

Yamahini vozači Valentino Rossi i Maverick Vinales su razočarani padom performansi stražnje gume na VN Austrije.

Yamahin dvojac je vjerovao da će se boriti za postolje na Red Bull Ringu, a naposljetku su završili na tek šestom i sedmom mjestu.

Dio krivice snose sami zbog greške na kočenju za zavoj 1 u prvom dijelu utrke, ali i nedostatak brzine nakon što su pali u poretku iza Johana Zarca na satelitskoj Yamahi.

Rossi i Vinales su odabrali tvrdu stražnju gumu i smatraju da je odabir bio ispravan.

“Ovo je bila teška utrka za mene, Mavericka i ostatak momčadi. Nadam se da ćemo se vratiti brži i jači”, kazao je Rossi.

“Mislim da smo dali maksimum i nemamo zamjerke na postavke motora i odabir guma. Bili smo jaki u prvom krugu i gume su dobro funkcionirale”, nastavio je Doktor.

“Puno smo radili na tome da ne uništimo stražnju gumu, ali nakon 12 krugova sam osjetio veliki pad performansi stražnje gume. Moramo sam puno usporiti jer je motocikl postao izuzetno težak za vožnju”, dodao je.

Rossi također vjeruje da su Honde i Ducatiji tvorničkih momčadi puno blaži prema stražnjim gumama od Yamahe.

“Mislim da moramo poraditi oko toga jer previše pritišćemo stražnju gumu. Honda i Ducati s druge strane pronalaze brzinu bez da previše koriste stražnju gumu”.

“Ako pogledate najbrže krugove i sektore, vidjet ćete da smo bili jako blizu, a negdje i najbrži. Problem je što smo nakon nekog vremena morali usporiti pa smo izgubili borbu”.

“Ovo nam se često događa ove sezone. Teško radimo i u nekim utrkama se manje mučimo, ali u nekima postane jako teško u drugom dijelu. U takvim se uvjetima ne možemo boriti za pobjedu”, zaključio je Rossi.

Maverick Vinales poput Rossija navodi da Yamahini motori nisu optimalno koristili stražnju gumu: “Očekivao sam da ću biti naprijed i boriti se za pobjedu. Na kraju smo bili poprilično nesretni jer nam je proklizavao stražnji kraj”.

“Mislim da problem nije u stražnjoj gumi, već u motociklu. Dosta sam vremena proveo iza Zarca i primjetio sam da je ubrzavao bolje od nas, a to je poprilično čudno. Ako Tech 3 Yamaha može koristiti optimalno gume, zašto mi ne možemo?”, pita se Vinales.

Upitan da li je prilagodio agresivan stil vožnje Yamahi, Vinales je odgovorio: “Problem nije u tome već što nemamo dobro prijanjanje stražnjeg kraja. Performanse stražnje gume nam opadaju brzo i jako”.

Yamahine su šanse za osvajanje naslova sve manje. Osim Honde, sada imaju jakog konkurenta u vidu Ducatija koji se konstantno poboljšava. Mjere za spas sezone moraju biti hitre, a za takve znamo da često donesu i kontraefekt.