Vozači Formule 1 su na prvim ovosezonskim testovima bili suočeni s kišom, snijegom i niskim temperaturuma. Nekarakteristično vrijeme za stazu nadomak Barcelone im je otežalo posao, ali i inženjerima te bi moglo imati utjecaj na formu u početku sezone.

Na stazi Catalunya, momčadi imaju osam dana provjeriti što su napravili preko zime i pripremiti bolid za trkaći vikend u Australiji.

Momčadi su se ponajviše usredotočile na pouzdanost bolida i dijelova, a manje na performanse zbog niskih temperatura i niske razine prianjanja guma za novi asfalt.

Domaćin Carlos Sainz spominje samo nekoliko dijelova dana (15:30-16:30) u kojem se moglo steći realniji osjećaj novog bolida.

“Bilo je nemoguće za voziti dok nisam ugrijao gume srednje komponente. Pet krugova je bilo kao na ledu i borio sam se da na završim u pijesku. Onda bi se upalile i imao sam konstantu gumu s kojom sam mogao redati identične krugove”, navodi Sainz.

Bez pravilnog prianjanja guma, momčadi ne mogu točno razumjeti ponašanje bolida i kakve su mu performanse. Također je popriličan rizik od izlijetanja sa staze i oštećenje novih dijelova.

Williamsov testni vozač Robert Kubica kaže da je morao voziti brze izlazne krugove da mu se gume ne ohlade. “Jednom kad bi se ohladile ne bih se mogao zadržati na stazi”, navodi Poljak.

“Da su me vidjeli neki ljudi u prvom krugu, rekli bi vidi klauna, ovaj nikad nije vozio auto, a kamoli F1 bolid”, kaže Kubica.

Momčadi se na idućem testiranja u Catalunyi nadaju višim temperaturama kako bi imali reprezantativne podatke. Ponajviše se tu misli na hlađenje pogonske jedinice i održavanja optimalne temperature guma.

Zasad su svi vozači nezadovoljni jer nisu uspjeli prikupiti dovoljno relevantnih podataka, a jedan od njih je i aktualni prvak Lewis Hamilton.

“Što se mene tiče, možemo se odmah ići u Melbourne utkrivati. Jako mi nedostaju utrke. Na testovima mi nema duha natjecanja, a stanka je jako duga. Jedva čekam povratak u kompetitivnu atmosferu Formule 1”.

“Na testiranjima mi je zabavna samo prva polovica dana u novom bolidu, a već onda bih želio dalje”, zaključuje Lewis.