Osim što je Espoo drugi najveći grad u državi s tisuću jezera, nazvali bismo ga finskom verzije naše Rijeke. Naime, Espoo u prijevodu znači rijeka, a početkom 21. stoljeća je postao poznat kao grad brzine i neustrašivih talenata na vrućem asfaltu.

Grad je svijetu dao JJ Lehta, ali će ipak biti ponosniji što je svijetu podario Kimija Raikkonena, rođenog u skromnoj obitelji majke Paule, oca Mattija i brata Ramija. Bračni par je već 1982. godine znao da je maleni Kimi lud za brzinom i da se sprema ledena oluja.

Kimi je poharao finska karting natjecanja i polako ali sigurno išao prema jačim kategorijama. Međutim, Kimi ne bi bio Kimi da ga anegdote nisu pratile od najranijih dana.

 

Vežite se jer se vraćamo u 20.stoljeće!

Nakon haranja finskim karting prvenstvima, Kimi je dočekao prvo internacionalno prvenstvo utrkom u Monaku. Malo je reći da je imao nezaboravan debi jer mu se volan pokvario i odvojio od šipke u posljednjem zavoju. Kimi je prošao ciljem s volanom u zraku kao da je pobijedio (barem kao moralni pobjednik nakon muke s volanom).

Sreća se u Monaku nije prestala poigravati s Kimijem na drugoj utrci istog vikenda…Junaku naše priče se bolid nakon kontakta našao s druge strane barijere (pitam se kad se to opet dogodilo?). Iako ga Bogovi nisu mazili tog vikenda, Finac je bio odlučan pokazati raskoš svog talenta i tvrdoglavosti.

Hitro je podignuo go-kart i vratio ga na stazu te na kraju završio treći. O njegovoj daljnoj karting karijeri ne treba puno govoriti osim da je imao preko 60 % pobjeda što je u kartingu gotovo nemoguća misija.

Slikovni rezultat za kimi raikkonen young

Njegov je talent primjetio vlasnik reputabilne švicarske momčadi Peter Sauber i angažirao ga unatoč skepsama FIA-e i ostalih vozača s grida zbog nedostatka iskustva. Kimi se lagano naviknuo na ubrzani i glamurozni život oktanskog cirkusa, ali naviku spavanja prije utrke nije odbacio. Oduševio nas je već na prvom GP vikendu i kvalifikacijskom nastupu.

Na kraju sezone je uspio dovesti s Nickom Heidfieldom momčad Sauber do najboljeg rezultata u konstruktorima od osnutka ekipe iz Hinwilla. Nakon švicarske avanture, Kimi je zasigurno najveću armiju navijača dobio upravo za vrijeme nastupanja u srebrnim strijelama. To i ne čudi jer je došao kao zamjena za Schumijevog najvećeg rivala Miku Hakkinena. Ponovno će/je Finac stvarati/stvarao probleme velikom Ferrarijevom dirigentu.

Mnogi vozači mogu zahvaliti Kimiju na promjeni pravila nakon Belgije 2005. kada je mudro zadržavao vlakić iza sebe da ekipa može bez velike žurbe obaviti zamjenu guma nakon servisiranja Montoye.

Pravi bljesak je uslijedio u Japanu iste godine…Kimi je pred sam vikend partijao s prijateljima kako to i doliči pravom Skandinavcu. U četvrtak je na sastanku vozača došao tako mamuran da bi vjerojatno Bradley Cooper i Zach Galifanakis dobili kolegu na
filmskom setu. Potpisao se s točkicom i otišao.

Vikend mu nije nikako išao od ruke te je startao sa 17. mjesta. Robert Doornbos je rekao nakon utrke: “Nakon što su se svjetla ugasila, Kimi je odletio i više ga nisam vidio.” Ostatak utrke je povijest, Raikkonen je podsjećao na one svoje tvrdoglave i uporne dane iz kartinga. Nitko nije bio na njegovoj razini, a onda je uslijedio epski napad na vodećeg Fisichellu u prvom zavoju zadnjeg kruga čime je ostvario jednu od najljepših pobjeda ikada.

Iako ga sreća te godine nije mazila i u mnoštvo prilika je imao tehničkih problema, osjećalo se da titula dolazi, a tko čeka taj i dočeka. Klinac iz Espooa je svoj san ostvario ne tako davne 2007. godine. Kimi je još uvijek Ferrarijev posljednji prvak i vjerojatno najpopularnija osoba kako na stazi tako i van nje.

Slikovni rezultat za kimi raikkonen champion

Zašto gotovo svi vole Kimija?

Kimi nam je priredio mnoštvo trenutaka koje su nas nasmijale i kojih se rado sjetimo. Pa tko može zaboraviti njegovo uživanje u Magnumu za vrijeme malezijskog monsuna ili odgovora: “I was having a shit”, na upit Martina Brundlea zašto je propustio upoznavanje s legendarnim Peleom?!

Nekako nam se čini kako je više izgledalo da je Pele propustio upoznati Kimija po Finčevoj reakciji, ali to je naš moderni James Hunt. Prepoznatljiv po svojoj samozatajnosti i manjku povezanosti s novinarima, ali i po svom bezbrižnom stavu i volji da radi što god poželi.

Voljeli Icemana ili ne, moramo se složiti da ćemo na danu njegovog odlaska reći kako dugo vremena nećemo vidjeti ovako osebujnog i iskrenog trkača koja zazire od drame i zakulisnih igara kao što to čine ostali rivali.

Kimi, pustit ćemo te na miru sada da uživaš u svom danu na bilo koji način. Bilo da igraš poker u skidanje, trošiš hektolitre votke ili ponovno obučen kao gorila loviš adrenalin po istoimenoj rijeci svoga rodnog grada.