Sebastian Vettel tvrdi kako se on i Ferrari nemaju čega bojati u osvajanju ovogodišnje VN Monaka, iako njegov tim nije pobijedio od 2001. godine.

Utrka u Monaku je bolna točka za Ferrari jer je to jedina staza na kojoj Ferrari nije pobijedio čak 16 godina. Posljednji kome je to pošlo za rukom bio je legendarni Michael Schumacher.

No, ovogodišnji Ferrari koji se borio za pobjedu u svim ovosezonskim utrkama daje veliko samopouzdanje Vettelu.

“Mislim da imamo vrlo jak paket i vrlo jak tim tako da se nemamo čega bojati”, objašnjava Vettel.

“Ako pogledate Mercedes posljednjih nekoliko godina, gotovo je prirodno da će pobijediti, ali uvjeren sam da i mi možemo imati dobar vikend.”

Ferrari je potvrdio svoj veliki potencijal u Rusiji prošlog mjeseca kada je zazueo prvi red u kvalifikacijama. Vettel vjeruje da je Ferrari dovoljno jak da i ovoga vikenda zazume prve startne pozicije pa čak i da odnese pobjedu Mercedesima.

Zadnji put je za Ferrari Felipe Massa osvojio Pole Position u Monaku davne 2008. godine.

“Da, mislim da je moguće! Moramo ući u ritam jer u Monte Carlu se sve vrti oko povjerenja, tako da morate vjerovati svom bolidu”, kazao je Vettel.

“Uvjeren sam da imamo pobjednički alat, samo je na nama da naštimamo dobre postavke bolida i budemo samouvjereni”.

Izgubljene šanse

Vettel smatra da Ferrari ima potencijal i da je uz malo sreće mogao osvojiti sve dosadašnje utrke sezone. Zbog toga je veoma optimističan i za VN Monaka, ali i za nastavak sezone.

“Mislim da je najvažnije biti u borbi”, rekao je Vettel nakon pitanja treba li se što prije vratiti pobjeđivanju. “Bili smo u vrhu svih pet utrka i mogli smo pobijediti u svima da su se stvari malo drugačije odvile. Ali nisu.”

“Ponekad izvučeno deblji kraj, a ponekad ne. Imamo dugu sezonu ispred sebe i takve stvari će se izjednačiti s drugima. Najbitnije je da smo tu, u vrhu”, dodaje Nijemac.

“Imali smo strašne petke, grube subote, ali smo uvijek bili jaki u utrci i to je ono bitno. Dokazuje da imamo snažan paket, snažan automobil i da radimo pravu stvar, tako da nisam zabrinut.”

“Imamo bodove koje smo za sada zaslužili. Drugi ljudi su odradili bolji posao, ali imamo se čemu nadati i vjerovati”, zaključio četverostruki svjetski prvak Sebastian Vettel.