Sigurno drugo mjesto Kimija Raikkonena i četvrto Sebastiana Vettela je u trenu nestalo. Bušenje prednje desne gume na oba bolida samo dva kruga prije kraja je najmanje što je Scuderiji trebalo.

Kimi Raikkonen je vjerojatno vozio utrku sezone i suvereno čuvao prednost pred jurećim Valtterijem Bottasom. Drugo mjesto bi nakon javnih kritika i upozorenja predsjednika Sergija Marchionnea bila naznaka da Finac ne misli još okačiti trkaće rukavice o klin.

Sebastian Vettel je u uvodnom dijelu utrke vodio žestoku borbu s Maxom Verstappenom što će se pokazati kao ključni trenutak utrke. Četverostruki je prvak nakon nekoliko neuspješnih napada na mladog Nizozemca povukao okidač i krenuo ranije u boks kako bi ga pretekao.

Problemi su za Vettela logično nastupili pred kraj utrke zbog istrošenosti gume. U borbi s Valtterijem Bottasom je blokirao kotače na kočenju i prouzročio kobno oštećenje. Nisu još jasne okolnosti pucanja, s tim da je puno lakše pronaći razlog Sebova, negoli Kimijevog.

Whilst defending from Bottas Vettel locked his front-left a couple of times - the same tyre that failed on the penultimate lap

Silverstone je jedna od najbržih staza u kalendaru s obiljem dugih brzih zavoja koji opterećuju gume. Očito su oba Ferrarija bili na granici izvlačenja potencijala u borbi s Mercedesima. Kimi je prvu dionicu imao zadatak loviti Lewisa, dok se u drugoj morao braniti od Bottasa. Vettel je čitavu utrku proveo boreći se na stazi i jedno zaustavljanje se pokazalo marginalno po pitanju izdržljivosti guma agresivnim tempom.

Max Verstappen u Red Bullu je također pred kraj utrke dobio upozorenje od momčadi kako mu je guma pri kraju pa je naposljetku i on preventivno otišao po novi set. Dokaz je to intenziteta vožnje i tempa kojeg su nametnuli Lewis Hamilton i Mercedes.

Ako uzmemo u obzir da se Ferrari dosad pokazao nježnijim paketom od Mercedesa prema gumama, pravo je iznenađenje šokantno bušenje.

Sebastian Vettel je nesretnom okolnošću izgubio gotovo cijelu prednosti i sada vodi pred Lewisom Hamiltonom za samo 1 bod. Valtteri Bottas mu se također primakao i postavio se u vrlo dobru situaciju za nastavak prvenstva.

Problem se dogodio bez upozorenja i još se ne znaju točne okolnosti. Mi možemo samo nagađati da je dijelom zaslužna loša sreća, krhotina ili visok tempo vožnje.