Je li moguća Formula 1 bez Ferrarija?

ferrari

Ferrari je institucija velika koliko i sama Formula 1. Nakon nedavne vijesti o mogućem povlačenju, jasno je da će novi vlasnik najbržeg sporta Liberty Media morati učiniti određene korake kako bi ih zadržali.

Osim što je Scuderia Ferrari najuspješnija F1 momčad po broju ostvarenih pobjeda, također je i najstarija s najviše ostvarenih nastupa (jedina momčad koja se natječe od samog početka Formule 1).

Predsjednik Ferrarija Sergio Marchionne je nakon posljednjeg sastanka strateške skupine uputio zabrinjavajuću prijetnju. Ako planovi Liberty Medije o razvoju sporta ne budu odgovarali interesima Ferrarija, momčad iz Maranella će se povući iz sporta.

Pretpostavka je stručnjaka Petera Winsdora da Ferrari želi više novca, ali i sređenije okolnosti u vezi tehničkih pravila, a naročito pogonske jedinice. Oni su u takvoj poziciji da mogu zahtijevati što god požele jer su u poziciji moći i jer su potrebniji Formuli 1, nego što je Formula 1 njima.

“Bez Ferrarija, Formula 1 je samo jedna od ostalih trkaćih serija. Ni to nije loš ishod, ali onda to više nije Formula 1 kakvu je poznajemo. Ovaj problem moramo shvatiti jako ozbiljno”, smatra komentator Peter Winsdor.

Drugačijeg je stava bivši McLarenov inženjer Marc Priestley. On se ne slaže s Winsdorovom tvrdnjom i smatra kako Ferrari ne zaslužuje specijalan tretman.

Ferrari je sa 16 konstruktorskih i 15 vozačkih naslova najuspješnija F1 momčad. Njihov trenutni udio u godišnjoj zaradi je refleksija tog “specijalnog” statusa i Priestley navodi kako Liberty Media kao novi vlasnik ima pravo činiti promjene u sportu.

“Razumijem povijesnu bitnost Ferrarija, ali već su u velikoj prednosti pred drugima tako što dobivaju daleko više novaca od bilo koje druge momčadi. Po meni je to kao da date Manchester Unitedu dvanaestog igrača na terenu”, navodi Priestley.

“Ako pametno ulažete sredstva, to je direktno povezano s performansama i uspjehom momčadi na stazi, tako da slobodno mogu kazati kako već imaju nepoštenu prednost pred ostalima!”, britak je Priestley.

“Mislim da aktualni pratitelji sporta žele vidjeti više momčadi u igri za pobjedu i napad na vrh poretka. Svi shvaćamo važnost Ferrarija, ali osobno smatram kako će Formula 1 preživjeti i bez Ferrarija. Ako i pokrenu novo prvenstvo, F1 je puno više od toga”, zaključio je Britanac.