Christian Horner opravdava odluku Red Bulla da se raziđe s Danilom Kvyatom jer smatra kako je došlo vrijeme za to i da je u obostranom interesu.

Ruski vozač je započeo F1 karijeru u Toro Rossu u 2014. godini, a već je u narednoj sezoni ušao ne mjesto četverostrukog prvaka Sebastiana Vettela koji je otišao u Ferrari. Uspio je bodovno na kraju sezone pobijediti iznimno cijenjenog kolegu Daniel Ricciarda.

Kvaytova je brzina bila neupitna, ali manjak konzistentnosti i učestale nevolje na stazi su ga koštale sjedala u seniorskoj momčadi. Poslije nesreće u Kini i Rusiji sa Sebastianom Vettelom, momčad ga vraća u juniorski tim, a na njegovo mjesto dolazi Max Verstappen.

Tu započinju Danilovi problemi jer se povratkom u Toro Rosso morao suočiti s odličnim Carlosom Sainzom i vlastitom padajućom formom. Kvyat više nije imao hvalevrijednih izvedbi na stazi zbog čega je vodstvo odlučilo dati priliku prošlogodišnjem GP2 prvaku Pierru Gaslyu.

“Red Bull je investirao značajna sredstva i vrijeme u Danila tokom godina. Dobio je priliku u seniorskoj momčadi, ali Formula 1 je težak posao i okolina je iznimno kompetitivna. Nažalost Danil nije isporučio ono što smo očekivali prema našem mišljenju kako bi si osigurao mjesto”, objasnio je šef momčadi Christian Horner.

“Vjerovali smo u njega, i zato smo mu dali novu priliku u Toro Rossu, što i nije uobičajeno u Formuli 1. Ali opet, imamo nove talente u koje smo uložili i koju kucaju već neko vrijeme na vrata Formule 1”, zaključio je Horner.

Upozorenje koje je Danilu uputio sunarodnjak Vitaly Petrov se pokazalo istinito i pravovremeno.