Šef tima Toro Rosso Franz Tost tvrdi da je Daniil Kvyat stavljao na sebe “nepotrebni pritisak” prilikom svakog starta utrke i na taj način previše riskirao.

Kvyat je prošle godine dobio “otkaz” u Red Bullu te je potom prebačen u Toro Rosso nakon VN Rusije gdje se u prvom krugu dvaput sudario sa Sebastianom Vettelom.

U ovoj je godini imao dva kobna incidenta u prvome krugu. Na prvoj Velikoj Nagradi sezone u Australiji je eliminirao Alonsa i Verstappena, a na VN Velike Britanije eliminirao sebe i momčadskog kolegu Carlosa Sainza.

“Ponekad je bio previše agresivan na početku utrke”, izjavio je Franz Tost. “Prvi zavoj je bio njegova slaba točka. Htio je previše u prvih 100 metara – uspjeh na bilo koji način.”

“To vas stavlja pod pritisak – nepotrebni pritisak – i taj način nikada ne uspijeva”, dodaje Tost.

Kvyat je izbačen u potpunosti iz Red Bullovog programa krajem prošle sezone gdje se borio da sustigne performanse momčadskog kolege Sainza.

Kvyat ipak zaslužuje drugu priliku

Iako je Rus doslovno izbačen iz svih Red Bullovih aktivnosti, Tost je rekao da ipak zaslužuje drugu priliku u F1.

“I dalje sam uvjeren da Daniil ima vrlo visoku prirodnu brzinu”, rekao je. “Ponekad je bio čak i brži od Daniela Ricciarda (dok je vozio za Red Bull), ali nekako prošle i ove godine nije uspio pokazati potencijal koji je u njemu.”

“Bio je uključen u mnoge incidente – ali u svojoj obrani također moram reći da je imao mnogo problema u pouzdanosti, što nikako nije pomoglo u izgradnji povjerenja”, dodaje.

“Biti žrtva previše incidenata ubije nastup koji se može pokazati.”

“Možda mu je potrebna kratka stanka da se reorganizira. I vjerojatno ćemo ponovno vidjeti Daniila onako kako priliči u nekom drugom timu”, zaključuje Tost.