Ferrarijev predsjednik Sergio Marchionne upozorava da je spreman povući Ferrari iz prvenstva Formule 1 ukoliko se ne usaglase smjernice u vezi tehničkih pravila s kojima će se složiti.

Marchionne navodi da ne blefira kad raspravlja o mogućem povlačenju iz sporta, a sve one koji misle suprotno je upozorio da se igraju s vatrom.

Na tradiconalnom predbožićnom ručku u ponedjeljak, Marchionne je naveo tehničke regulacije kao glavni kamen spoticanja. U prilog Ferrariju idu novije stavke Concorde ugovora(između F1 i momčadi) te veće ugovorne slobode kad je u pitanju raskid.

“Prijašnji ugovor nije omogućavao momčadima da potraže alternativu van cirkusa. Sada možemo analizirati mogućnost da stvorimo novu seriju, sličnu Formuli 1 po pitanju spektakla”, kazao je Marchionne.

“Postoji šansa da napravimo alternativno prvenstvo od 2020/2021. godine. Ne možemo ignorirati i takav scenarij iako bih ga radije izbjegao”, nastavlja Ferrarijev predsjednik.

“Želio bih da ostanemo u F1, ali moramo iznaći kompromisno rješenje kako bi ostavili Ferrariju priliku da pokaže svoj trkaći DNA u svakoj utrci. Ako u tome ne uspijemo, tada Ferrari mora napustiti seriju”, objasnio je.

Marchionne ponajviše smeta što novi vlasnik F1 pokušava što više pojednostaviti tehničku stranu bolida budućnosti.

“Najviše me smeta što je unutar Liberty Media osoba s ogromnim iskustvom u F1, a to je Ross Brawn, koji nastoji progurati smjernice koje nisu u DNA ovog sporta”.

“Mi smo dio povijesti Formule 1 i jako dobro razlučujemo totalne gluposti od sporta. Imamo specijalnu odsjek za F1 pa sve jako dobro poznajemo”.

“Moramo izbalansirati naš interes s Liberty Medijom, a nadam se kako ćemo to riješiti unutar roka da izbjegnemo napuštanje Formule 1”, zaključio je Marchionne.

Navodno nije samo tehnička regulacija dio prijepora već i novčani fond koji F1 dodjeljuje momčadima.

Liberty Media želi umanjiti značaj povijesnim momčadima te ‘poštenije’ raspodijeliti sredstva kako bi i ostali sudionici imali priliku u borbi za vrh. Ideja je dobiti iznenađenje poput Leicester Citya u Premier ligi koje u F1 prema trenutnim pravilima jednostavno nije moguće.