Ferrarijev predsjednik Sergio Marchionne je uputio snažne indikacije kako će talijanski proizvođač uskoro napraviti električni superauto.

Marchionne je novinarima na auto showu u Detroitu kazao da se pripreme na superauto pogonjeno baterijom.

“Ako se napravi električno superauto, vjerujte mi da će Ferrari biti prvi”, kazao je Marchionne. “Ljudi su zadivljeni onim što je Tesla učinila. Nije mi cilj umanjiti vrijednost onoga što je Elon Musk (direktor Tesle) učinio, već istaknuti kako i ostali možemo to učiniti”.

Marchionnove riječi imaju očitu implikaciju na trenutna događanja u vezi Ferrarijeve odanosti Formuli 1. U zadnje je vrijeme putem medija prijetio kako će povući Ferrari iz najbržeg sporta ako se ne slože u vezi budućih pravila s Liberty Medijom, novim vlasnikom F1.

Skeptici su odmah odgovorili Marchieonneu kako mu nedostaje alternativna globalna trkaća serija jer ništa drugo nije popularno kao F1 na svjetskoj razini.

Svjetsko prvenstvo utrka izdržljivosti (WEC) ima relativno globalan doseg i liberalna tehnička pravila, ali je u zadnje vrijeme pogođena naprasnim povlačenjem Audija i Porschea iz trkaće serije.

IndyCar se ne utrkuje van Sjeverne Amerike i njihova će pravila ostati konzervativnija od onih u F1. Trenutno se voze na 2.2-litrenim twin turbo motorima koji najvjerojatnije neće biti zamijenjeni turbo hibridnim motorima.

Ferrari koketira s Formulom E

formula e

Marchionne sada iskazuje pozitivne osjećaje prema Ferrarijevu ulasku u FIA-ino natjecanje električnih bolida, globalno prvenstvo Formule E. U 2016. godini im nisu odgovarale tehničke regulacije, kao potreba za mijenjanjem bolida usred utrke.

Od iduće sezone, to se pravilo ukida, a Marchionne priznaje kako Ferrari mora biti involviran u Formula E prvenstvo u bliskoj budućnosti.

Iako je baza obožavatelja Formule E na niskim granama u usporedbi s F1, nova trkaća serija je privukla znatan interes proizvođača automobila, počevši od Nissana (Renault), BMW-a, Mercedesa i Porschea.

Prelazak Ferrarija u Formula E prvenstvo nakon iznesenih tehnoloških planova u potpunosti ima smisla.