Mercedes u Marinu Bay dolazi sa strahom od Ferrarija zbog poraza na konfiguracijom najsličnijim stazama u Monaku i Budimpešti.

Mercedes pristupa VN Singapura kao vodeći u vozačkom i konstruktorskom poretku po prvi put ove sezone. U zadnjih su pet utrka pobijedili četiri puta, a hrabrost im daje i prošlogodišnja pobjeda na Marina Bayu.

Unatoč jakoj formi, nema puno onih koji ih smatraju favoritima ovog vikenda. Ne vjeruju im kladioničarski bookiji, stručnjaci iz boksova pa čak ni oni sami!

“Mislim da ćemo vidjeti određene momčadi kako daju puno više na specifičnom tipu staza”, kazao je Toto Wolff prije početka azijske F1 turneje.

“Singapur je sigurno staza koja će više odgovarati Ferrariju i Red Bullu, a nama nešto manje”, drži šef momčadi.

Spori tehnički zavoji kakvima Marina Bay obiluje su se pokazali kao slaba točka moćnog W08 u Monaku i Budimpešti. Srebrna strijela preferira duge, brze i široke zavoje te ravne dijelove staze.

“Oba naša protivnika su se pokazala vrlo jakim na sporim stazama koje zahtijevaju visoki stupanj prijanjanja. Za razliku od prijašnjih sezona, ove nam je godine teže”, kaže Wolff i dodaje: “Ponekad, karakteristike poput ove su dio DNA bolida”.

Mercedes W08 je nakon Monaka prozvan divom ponašanjem na stazi. Za to je ponajviše zaslužan tadašnji uski raspon optimalnog rada guma. Nedostaci su u međuvremenu ispravljeni, ali još su uvijek pod prijetnjom Ferrarija i Red Bulla na uskim i zavojitim stazama.

Iako je Mercedes u Singapuru slavio dvaput u hibridnoj eri, s Lewisom Hamiltonom 2014. i Nicom Rosbergom prošle godine, nisu dominantno pobijedili kao što su u Monzi prije dva tjedna.

“Singapur 2015. nam je najbolnije iskustvo prethodnih sezona pa smo zasukali rukave, analizirali podatke, naučili nešto iz toga i uspjeli se vratiti već sljedeće godine odličnom pobjedom”, navodi Wolff.

“Ovo je staza koju je teško savladati radi kombinacije kratkih i oštrih zavoja, relativno kratkih ravnica i veoma grbave podloge. Očekivanja su nam da je jako izazovan vikend pred nama”, zaključio je Wolff.

Lewis Hamilton smatra da je Ferrari bolji od njih u sporim i srednje brzim zavojima, ali bez obzira na to će dati sve od sebe da pobjedi. To je mentalni stav s kakvim je jako krenuo po završetku ljetne stanke.

Tek će nam po završetku prvih treninga biti jasnije hoće li Mercedes ovog vikenda ići po pobjedu ili nastojati reducirati štetu.