Šef Red Bulla Christian Horner smatra kako Mercedes ove godine može samo sam sebi uprskati šanse za osvajanje naslova nakon dominantnog početka sezone.

Horner je uvjeren kako je sezona 2019 nalik prvenstvu Mercedesu s obzirom na iznimno dominantan početak u kojem su obilježili pet uzastopnih dvostrukih pobjeda.

Lewis Hamilton drži vodstvo poretka ispred kolege Bottasa za sedam bodova i trećeplasiranog Maxa Verstappena za 46 bodova. Mercedes je ispred Ferrarija gotovo 100 bodova u konstruktorskom poretku.

“Mislim da je ove godine više-manje Mercedesovo prvenstvo, možete vidjeti to iz prvih pet utrka, a nedostaje im samo tri boda za savršen skor (od najbržih krugova)”, kazao je Horner.

“Još je duga godina i moramo prilaziti stvarima utrku-po-utrku. Zasad zaista imaju dominantne performanse, ali oduvijek su jaki u Barceloni”, dodaje.

Na upit, misli li da Mercedes može pobijediti sve utrke ove sezone, Horner je odgovorio: “Čisto sumnjam. U 21 utrci da ostvare 21 pobjedu je nevjerojatno, ali opet ne valja nikad reći nikad. To bi zaista bilo vraško ostvarenje”.

Iako Mercedesu kruna ove godine vjerojatno neće opasti s glave, Horner je uvjeren da će i tome doći kraj u narednim godinama.

“Svi mogu biti pobijeđeni. U Formuli 1, sve je rezultat timskog rada, tu se nalaze najjači timovi u svijetu”, objašnjava. “Mercedes je u ovom trenutku na vrhu vala, ali to neće trajati zauvijek. Naš je posao osigurati sve alate i mogućnosti da ih izazovemo i pobijedimo u narednim godinama”.

S obzirom da su i sami bili dominantni neko vrijeme, Horner se suosjeća sa Mercedesovim Toto Wolffom oko kritika koje se slijevaju na njihov račun, a naročito kako štete sportu.

“Nije njegov posao da se brine o dosadi u F1. On vodi tim i odgovoran je za brzinu auta. Razumijem da obožavatelji žele vidjeti uzbudljivo nadmetanje kao što smo mi osvojili u finišu sezone 2010 i 2012”.

“Takav je uspjeh izvrstan kada se do samog kraja borite s Fernandom Alonsom i Lewisom Hamiltonom, dva izvrsna vozača. Osjećate se specijalno, ali kao šefu, jedina je odgovornost tim”, zaključio je Horner.