Zarco: Problemi s prednjom gumom su me koštali pobjede

zarco

Vozač Tech3 Yamahe Johann Zarco objašnjava zašto je došlo do drastičnog pada ritma pred kraj utrke u Katru.

Nakon dominantnog osvojanja Pole pozicije, Zarco je prvih 17 krugova utrke uspješno odgovarao napadima Valentina Rossija, Marca Marqueza te Andrea Doviziosa.

No na ravnici na početku 18. kruga, izgubio je poziciju od Doviziosa i Marqueza te je u samo četiri kruga koliko je ostalo do kraja pao na osmo mjesto.

Zarco još uvijek čeka svoju prvu pobjedu u MotoGP-u koja mu je jučer bila nadomak ruke, no to nije umanjilo njegov optimizam jer bi bio u borbi do zadnjega zavoja da nisu nastali problemi s gumom.

“Moram se osjećati sretno. Bio sam sretan što sam mnogo krugova vodio utrku te držao sve pod kontrolom bez prevelikog riskiranja pada”, rekao je Zarco.

“Iščekivao sam protivnike da me napadnu i prestignu pa da se možemo boriti bok uz bok, ali uspio sam ostati dovoljno ispred njih.”

“Ali nakon osam ili devet krugova, dobio sam neki čudan osjećaj na prednjem dijelu motocikla. Zabrinuo sam se, ali sam očekivao da će i protivnici imati iste probleme.”

“A onda pet krugova prije kraja kada se taj problem pogoršao i kada su me već prestigli, nisam se mogao boriti jer sam previše klizao. Ulazio sam u zavoj, pokušao skrenuti, no motocikl je samo kliznuo naprijed i skoro sam se srušio”, objašnjava Francuz.

“Nastavio sam mirno disati i pokušao sam zadržati poziciju, ali moj tempo je previše opao.”

“Završio sam osmi s tehničkim problemom, mislim da trebam biti sretan zbog toga. Uživao sam u vodstvu utrke i kada se sve stvari poslože borit ću se za pobjedu.”

Gotovo svi su imali jednak izbor guma

Zarco je izabrao srednje tvrdu komponentu prednje gume, kao i većina ostalih vozača te je bio spreman na postepenu degradaciju, ali nije očekivao ovako dramatičan gubitak brzine.

“Mislim da srednja guma naprijed nije bila dobar izbor. Obično nisam takav vozač da se tijekom vikenda žali na gume, ali ovoga puta nije bilo do mene već se ovo pretvorilo u tehnički problem.”

“Kada ovlašteni tehničar tvrtke Michelin u vašem timu kaže da nešto nije uredu – onda možete biti sretni zbog završetka utrke”, zaključuje Zarco.