Andrea Dovizioso je pobjednik odlične uvodne utrke sezone u Katru. Talijan se borio do zadnjeg metra s prošlogodišnjim prvenstvenim rivalom Marcom Marquezom i najavio još jednu burnu sezonu!

Dovizioso se uspješno izborio za pobjedu nakon što ga je Marquez napao i pretekao u posljednjem zavoju. Međutim, DesmoDovi se pametno obranio u stilu kakvog je koristio na prošlogodišnjoj VN Austrije i Japana gdje je predosjetio Marcove namjere, otvorio mu prostor s unutrašnje strane i već na izlasku iz zavoja i ubrzanju vratio prvu poziciju!

Vodeći dvojac je vozio rezervirano u prvom dijelu utrke jer su očekivali visoku potrošnju stražnje gume pa su započeli tek pri sredini s probojem. U finišu (zadnja 3 kruga) smo vidjeli vožnju obojice na samoj granici. To su bili zaista impresivni kadrovi koje ćemo gledati narednih dana u video klipovima.

marquez dovizioso

Prvi dio utrke je poveo najbolji rookie prošle sezone Johann Zarco koji nakon pola utrke više nije mogao izdržati pod pritiskom niti nastaviti tempo vodećih. Nakon što je izgubio prvu poziciju od Doviziosa, započeo je njegov pad jer je očito previše istrošio gume braneći se od bržih napadača.

Valentino Rossi je odvozio odličnu utrku i s trećim mjestom nadmašio očekivanja Yamahe. S trenutnim motociklom imaju problema i s pravom može biti zadovoljan plasmanom na podiju. Valja istaknuti nekoliko agresivnih proboja na kočenju, protiv sunarodnjaka Petruccija, Pedrose i naposljetku Zarca.

Maverick Vinales je imao vrlo čudnu utrku jer je s 12. mjesta na startu pao u poretku, a stvari su mu sjele na svoje tek sredinom utrke kad je počeo redati jako brze krugove i rapidno se probijati kroz poredak! Španjolac će sigurno biti nezadovoljan jer je očito imao brzinu za bolji plasman od šestog mjesta.

Jorge Lorenzo je unatoč jako dobroj formi Ducatija na trkalištu Losail završio utrku u pijesku, a sudeći prema snimci pada, radilo se o mehaničkom kvaru motocikla.

Valja pohvaliti vozače privatnih momčadi Cala Crutchlowa na LCR Hondi i Danila Petruccija na Pramac Ducatiju osvajanjem četvrtog i petog mjesta. Cijelu su se utrku jako dobro držali u vodećoj grupi i ponekad priprijetili Rossiju.

Obećavajuća je bila forma Suzukija iako je Alex Rins završio utrku u pijesku. Mladi je Španjolac bio u vodećoj grupi, dok nije izgubio kontrolu na kočenju i proklizao sa staze. Stariji kolega Iannone ga nije uspio pratiti, ali je na kraju barem osvojio bodove s devetim mjestom u poretku.

Prva utrka sezone je bila prava pozivnica za praćenje MotoGP-a u nastavku. Akcija je gotovo zagarantirana svakog trkaćeg vikenda. Sljedeća utrka se vozi za dva tjedna u Argentini!

dovizioso

Izjave osvajača postolja:

#1 Andrea Dovizioso: “Utrka je bila savršena. Radili smo sve odlično i sve je išlo kako treba. Znao sam da će biti brzih vozača oko mene. Start je bio loš pa je bilo bitno ostati smiren i oporaviti se pomalo, čuvajući gume. Mogao sam pritiskati na kraju jer sam dobro sačuvao gume, ali onda su i one otišle kao i svima. Ponovno sam uspio dobiti Marca u zadnjem zavoju. Jako sam sretan i lijepo je pobijediti na ovoj stazi nakon dva druga mjesta!”

#2 Marc Marquez: “Show se mora nastaviti. Bio sam ALL-IN. Pokušao sam gurati 100 posto iako se radi o stazi koja mi je jedna od najtežih. U potjeri za Dovijem sam gurao do limita pa čak i više kako bih mu bio blizu. U zadnjem sam zavoju pokušao iako sam znao da bi me Dovi vjerojatno prestigao u zavjetrini do ciljne crte. Jako sam sretan jer je plasman na podiju bio meta”.

#3 Valentino Rossi: “Očekivao sam više nego prošle godine jer se osjećam bolje na novom nego prošlogodišnejm motoru. Znao sam da su Marquez i Dovizioso brži u ovom trenutku. Kad se Dovizioso izborio za vodstvo, pokušao sam dati 120 posto da ostanem s njima. Jako sam sretan i hvala timu Yamaha. Trudit ćemo se nastaviti ovako”.