Velika nagrada Finske se pridružuje MotoGP kalendaru od sezone 2019., nakon što je vlasnik komercijalnih prava Dorna potpisao petogodišnji ugovor za održavanje događaja na KymiRingu.

Nova staza se nalazi u Iittiu i već iduće godine bi bila spremna na korištenje, ali Tajland se pridružuje kalendaru slijedeće sezone tako da je inauguracija VN Finske pomaknuta za godinu kasnije.

KymiRing, staza 4,8 km dužine s 15 zavoja i jedina je svoje vrste u sjevernoj Europi. A organizatori očekuju oko 100 000 posjetitelja tijekom MotoGP događanja.

Zanimljivo da je bivši F1 vozač, Alex Wurz, osmislio i dizajnirao MotoGP stazu koja je još u izradi tako da možemo očekivati stazu punu iznenađenja na kojoj barem prve sezone neće biti moguće odrediti favorita.

„Veliko nam je zadovoljstvo najaviti sporazum koji imamo s KymiRingom, koji je još u fazi izrade“, rekao je izvršni direktor Dorne Carmelo Ezpeleta.

„Ovo je izvrstan dan jer je toliko godina prošlo od posljednje VN Finske u Imatri i jako smo ponosni što možemo najaviti ovo novo mjesto.“

Valja napomenuti da je posljednja utrka svjetskog prvenstva vožena u Finskoj davne 1982. godine, kada je domaćin bila staza Imatra.

„Petogodišnji ugovor s Dorna Sportom ima značajan utjecaj ne samo na finski motorsport, već i na čitavu Finsku“, dodaje Kari O.Sohlberg, predsjednik KymiRinga.

„Finska ima dobru reputaciju kao organizator velikih međunarodnih događaja, a izvrstan primjer tome je i WRC Finland koji se održavao prošloga vikenda.“

„Dobra reputacija VN Imatre i općenito legendarni vozači iz Finske, zasigurno su bili glavne činjenice kada je Dorna Sports donjela odluku o povratku VN Finske“, zaključuje O.Sohlberg.