Maverick Vinales će krenuti sutrašnju VN San Marina s najbolje startne pozicije ispred izravnih konkurenata za osvajanje naslova Andrea Doviziosa i sunarodnjaka Marca Marqueza.

Yamahin je vozač Vinales ispunio obećanje da će napasti protivnike na Misanu. Odvozio je odličan krug s tim da nije imao pravu prijetnju od Marca Marqueza u zadnjim minutama.

Marc Marquez je slovio za favorita, ali je svoj nastup završio padom dvije minute prije kraja sesije. Sutrašnju će utrku startati iz prvog reda jer vodeći trojac nije bio pod prijetnjom ostalih vozača.

Miljenik publike Valentino Rossi liječi ozljedu nakon enduro treninga pa neće nastupati na domaćem Misanu. Publika će zasigurno preusmjeriti podršku Talijanu Doviziosu na talijanskom motoru Ducati.

Dovizioso je trenutno vodeći u vozačkom poretku i s Ducatijem je jako dobro odradio kvalifikacije iako im staza Misano na papiru ne odgovara.

Četvrto mjesto je osvojio Cal Crutchlow ispred Jorge Lorenza i Johana Zarca. Njih prate Daniel Pedrosa, domaćin Danilo Petrucci i Aleix Espargaro.

Utrka počinje u 14h, a šansa za kišu tokom utrke je preko 50%.