Sauberov šef momčadi Frederic Vassuer je objasnio momčadsku odluku da otkaže dogovor s Hondom za 2018. godinu.

Bivša šefica Kaltenborn je ispregovarala dogovor s Hondom prije VN Azerbajdžana, ali je po dolasku Vasseura na čelo Saubera, dogovor ubrzo otkazan.

Momčad iz Hinwilla je potom najavila dogovor s Ferrarijem i iskazala vjernost uskom budućom suradnjom. Dobijati će nove Ferrarije, a jedno mjesto će biti namijenjeno Ferrarijevom vozaču iz omladinskog programa (Leclerc, Giovinazzi).

Vassuer je priznao da Hondin brzinski deficit i manjak pozdanosti nisu jedini razlog prekida dogovora.

“Svjestan sam da će oni (Honda) kad-tad povratiti snagu. Naš je najveći problem u tom dogovoru bio što nismo mogli osigurati odgovornost za mjenjač”, govori Vasseur.

“Mi nemamo sredstva za napraviti vlastiti mjenjač. Ako bismo radili s Hondom, onda bismo morali raditi s McLarenom, a situacija oko njihova partnerstva je dovoljno komplicirana da se možemo u išta pouzdati”, nastavlja.

“Zamislite sada čudnu situaciju da moramo voziti na Hondinim motorima, a dogodine McLaren pređe na drugog proizvođača…”

O situaciji otkad je stupio na čelu momčadi je kazao: “Nakon analize svih segmenata u momčadi, donijeli smo prvu odluku, a to je da se zadržimo na Ferrariju. To je vjerojatno bila najvažnija odluka jer ulazi u srednjoročne planove”.

“Nismo u situaciji da mijenjamo motore godinu za godinom. Ostati ćemo s Ferrarijem naredni period”, zaključio je Vasseur.

Sauber je novim sporazumom postao Ferrarijeva B momčad, nakon što je američki Haas glasno kazao NE Ferrariju po pitanju uplitanja u unutarmomčadsku politiku tj. odabira vozača.

Amerikanci i Scuderia su izvjestan period usko surađivali, a vlasnik Gene Haas nije iskazao volju pružiti priliku nekom od Ferrarijevih omladinaca nakon uspješne debitantnske sezone s Grosjeanom i Magnussenom.