Williamsov vozač Lance Stroll priznaje kako bi njegov potencijalni prelazak u Force Indiju značio da Esteban Ocon ostaje bez mjesta i da bi se to moglo loše reflektirati na F1. Međutim, Kanađaninu neće biti žao niti osjeća krivicu ako dođe do toga.

Strollov otac Lawrance je preuzeo s investicijskim konzorcijem Force Indiju, a Lance je na listi prioriteta momčadi. Žele ga u kokpitu što prije-to bolje.

Priča o Strollu, mladom vozaču kojeg financijski podupire otac multimilijunaš i talentiranog Estebana Ocona koji bi zbog toga mogao ostati bez trkaćeg mjesta budi staru raspravu o novcu koji nadvlada zasluge i talent.

Bez obzira što se novi vlasnik sporta Liberty Media žurno bacio na ‘oživljavanje i osvježenje’ sporta i spajanje s publikom, ova bi odluka mogla poništiti sav uloženi trud.

Zasad su se višestruki prvaci Lewis Hamilton i Sebastian Vettel izjasnili o nezadovoljstvu sa situacijom oko Force Indije i to da bi zvijezda u nastajanju Esteban Ocon mogao ostati sam na hladnoći.

ocon vettel

“Najbolji bi vozači trebali biti u najboljim autima, a ne da dođe netko s novcem i preuzme mu mjesto. To se ne bi nikad smjelo dogoditi”, kazao je razočarani Hamilton. Poziva čak i krovnu organizaciju FIA-e da nešto učine oko ovoga.

Prošlog je vikenda na Spa najvažnija priča iza scene bila naravno Force India. Lance Stroll se trudio držati rasprave koja ne uključuje Oconovu sudbinu, već navodio vlastite zasluge i zašto zaslužuje priliku u očevoj momčadi.

“Ne želim puno raspravljati, ali moji rezultati koje sam uradio od ulaska u F1 govore za sebe. Želio bih da sam više cijenjen i uvažen zbog toga”, kazao je Stroll u ekskluzivnom intervjuu za britanski Telegraph.

Stroll

“Stvari ponekad znaju biti grube i nepoštene. Ponekad neki nogometaš ima bolje mogućnosti i potencijal od drugog pa se opet može desiti da završi u lošijem klubu od drugog ili da lošiji igrač dobije bolju plaću. Mislim da zaslužujem više spomena osim novca koji je iza mene”, objasnio je Stroll.

Bez obzira na Strollove zasluge i ponekad vrlo dobre izvedbe na stazi, ne može se oteti dojmu kako se radi o jasnom nepotizmu. Percepcija ovog slučaja koja se stvorila u javnosti se teško da skinuti, usprkos Lanceovu talentu i sportskom duhu kojeg pokazuje.

“S Estebanova gledišta, on je usmjeren put mene jer mi je otac uključen u Force Indiju. Vozači s određenim zaleđem imaju svoje stajalište i kako stvari trebaju izgledati, dok vozači s financijskom podrškom misle drugačije”, objašnjava Lance.

“Ako me otac uzme u Force Indiju, to je njegov izbor. Imam razumijevanja za Estebana jer za njega to ne bi bilo dobro ni pošteno. Ali isto tako, mislim da zaslužujem priznanje za dosadašnje uspjehe i rezultate koje sam postigao. To sam htio skinuti s pleća”, zaključio je Stroll.