Reakcije na sudar Verstappen-Ocon

verstappen ocon

Velika nagrada Brazila je opravdala visoka očekivanja s pregršt akcije, ali izvanredno utrkivanje je zasjenio incident Estebana Ocona kada je izvrtio prvoplasiranog Maxa Verstappena.

Francuz na odlasku iz F1 je ‘potpleo nogu’ vodećem čovjeku utrke Maxu Verstappenu i poslao ga van staze, što je Maxa u konačnici koštalo pobjede. Napeta situacija sa staze se prenijela i u garažu pa njihov prvi susret na vaganju nije protekao bez incidenta.

“Nemam puno komentara osim da se ponašao poput pi**e. Vozio sam svoju utrku, a onda je odjednom pokušao glupi napad iako je zaostajao za krug. Što ja tu mogu?”, kazao je Max poslije utrke.

Esteban iznosi svoju stranu priče: “Javili su mi iz boksa da se mogu vratiti u krug ako želim, pa sam i krenuo. Pokušao sam s vanjske strane jer sam tako prestigao mnoge druge, ali mi Max nije ostavio dovoljno prostora”.

“Bio sam mu kotač uz kotač pa nisam mogao nestati. Onda smo se našli u skretanju za zavoj 2 i sudarili. Ono što me najviše iznenadilo je njegovo ponašanje poslije utrke. Počeo me gurati i htio me udariti, a to nije profesionalno”, objasnio je svoje viđenje Ocon.

Lewis Hamilton je tako ni kriv ni dužan došao do još jedne pobjede, ali nije ostao dužan MAxu jer mu je dao besplatnu lekciju na kraju utrke. Kazao mu je da mora biti pažljiviji s ‘backmarkerima’.

“Ti si imao više za izgubiti od njega. On nije imao ništa, a ti si imao sve”, kazao je iskusni Lewis Maxu i donekle ga utješio.

Stvar nakon dodjele pehara nije bila gotova i Max je pozvan na saslušanje zbog sukoba s Oconom na vaganju. Suci su iznijeli stav da se sportaši moraju ponašati u skladu s normama jer su uzori brojnim drugim vozačima u nastanku, a Max je pao na tom ispitu.

Stoga je dobio kaznu od dva dana obavljanja FIA-nih javnih usluga unutar šest mjeseci od incidenta. Sličnu je kaznu dobio i Seb Vettel nakon prošlogodišnje VN Azerbajdžana kada je udario Hamiltona za vrijeme sigurnosnog automobila.

Vettel je odradio kaznu sudjelujući u FIA-inim seminarima o sudskom nadzoru utrkivanja.