Ayrtonova prva reakcija nakon udarca u zid na VN SAD-a u Dallasu 1984. godine je bila: “Znam da nisam napravio grešku, zid se pomakao”.

Iako Sennina isprika na prvu zvuči bizarno, pokazala se istinitom. O njoj govori cijenjeni tehnički direktor Pat Symonds, prvi trkaći inženjer legendarnog Brazilca u Tolemanu.

“Dallas je bila ulična staza starog sjevernoameričkog kova, opasana betonskim blokovima. Bila je to vrlo zahtjevna staza i poprilično grbave površine. Dovoljno je kazati kako je Monako u usporedbi s njom izgledao glatko”, započinje Symonds.

“Vozači su se doslovno morali boriti s bolidima cijeli krug dok su poskakivali od grbe do grbe”.

“Sjećam se da je tokom utrke Ayrton zakačio zid stražnjom gumom, a potom se povukao iz utrke zbog štete. Kad se vratio u boks, nije znao kako je udario zid”.

“Činio mi se potpuno šokiran udarcem, a tada je kazao – Znam da nisam napravio grešku, zid se pomakao”, nastavlja Symonds.

Napominjemo da se radi o betonskom bloku koji ima masu 20 tona, ali je Ayrton bez obzira inzistirao da govori istinu pa su se poslije utrke zaputili na mjesto incidenta.

Kad su došli, imali su što i vidjeti jer se blok doista pomakao za 4cm, a razlog je što je netko očito dotakao prethodni blok i time pomakao sljedeći. Ta su 4 cm razlike bila dovoljna da Ayrton stražnjim kotačem dotakne izbočeni dio bloka i uništi si gumu.

“Tada mi je tek bilo jasno kojom preciznošću upravlja bolidom i uvidio sam da je doista specijalan. Naglašavam da se radilo o vozaču u prvoj F1 sezoni, netom pridošlom iz F3”, zaključio je Symonds.