Ayrton Senna je u Monaku 1988. godine odvozio kvalifikacijski krug o kojem se i danas priča. Prema riječima njegovog kolege Alaina Prosta to je bio krug kojim ga je pokušao poniziti.

“Bilo je to pred kraj kvalifikacijske sesije. Već sam bio na Pole poziciji, a onda sam poboljšao vrijeme za pola sekunde pa onda za sekundu i samo nastavio. Uskoro sam bio za dvije sekunde brži od svih ostalih, čak i od momčadskog kolege u istom bolidu”, započeo je komentar veliki Ayrton Senna.

“Tada sam shvatio da nesvjesno upravljam bolidom. Vozio sam ga s vrstom instinkta, kao da sam u drugoj dimenziji. Osjećaj je bio kao da se nalazim u tunelu, ali ne u tunelu ispod hotela, već mi je cijela staza bila tunel. Išao sam i išao, sve brže, brže i brže. Toliko sam vozio iznad limita, a uspijevao sam pronaći još nešto”.

“Tad me nešto iznenada trznulo. Osjećaj je bio kao da sam se probudio i shvatio da sam boravio u drugačijem okruženju nego što je inače. Moja je neposredna reakcija bila usporiti i povući se sa staze”.

“Vozio sam sporo do boksova i tog dana više nisam želio voziti. Uplašilo me jer sam se nalazio daleko od svijesti poimanja. Takve se stvari ne događaju često, ali iskustvo ostaje živjeti u meni jer se radilo o nečem jako bitnom za samoočuvanje”, zaključio je motorsportski legenda.

Image may contain: 1 person, hat and closeup

Ayrton je boravio u stanju svijesti koje se referira “u zoni”, a javlja se kada osoba jako trenira nešto veliki period života i ne mora više donositi svjesne odluke jer je mozak jako povezan s vještinom iz podsvijesti.

To se stanje svijesti povezuje s dubokom meditacijom jer fokus postane apsolutan, a refleksne se akcije doimaju preventivne do mjere kao da su van granica prirodnih mogućnosti.

Ayrton je tog dana ovladao zadnjim stupnjem majstorstva kojeg je tražio cijelu karijeru, ali o njemu nakon sutrašnjeg incidenta u utrci više nije puno pričao.

Dovoljno je naglasiti podatak kako je Brazilac ’89 uradio brži krug od Marussijinih vozača Willa Stevensa i Roberta Merhija iz sezone 2015. Senna je odvozio vrijeme 1:20.344, dok su Britanac i Španjolac odvozili tek 1:20.655 i 1:20.904.

 

Video kvalifikacijskog nastupa