Renaultova F1 momčad je izmjerila koliko su vremena po krugu dobili tokom razvoja nove pogonske jedinice u sezoni 2017.

Renault je značajno revidirao svoj F1 motor ove godine, nakon što su odlučili da je prijašnja specifikacija ostala bez razvojnog potencijala.

Iako su 2017. započeli s poteškaćama u vezi manjka pouzdanosti i nemogućnosti korištenja nove MGU-K jedinice, sredinom sezone su stvari počele dolaziti na svoje.

Pokazatelj je jaka forma Red Bulla s dvije pobjede u drugom dijelu sezoni (VN Malezije i Meksika), ali i tvorničke momčadi koja je u finalu počela svladavati četvrtoplasiranu Force Indiju.

Renaultov direktor Cyril Abiteboul kaže da su novi motori nadmašili očekivanja. Meta im je bila 0,3 sekunde brža pogonska jedinica po krugu.

“To je bio naš cilj, ali tokom sezone smo pronašli neke načine da iskoristimo motor i pronađemo dodatne performanse. Sam motor se od kraja prošle sezone do kraja ove, poboljšao za skoro sekundu po krugu kad bi koristili puni potencijal”, navodi Abiteboul.

“Potraga za performansama je nažalost imala negativan utjecaj na pouzdanost. Bez obzira na to loše iskustvo, gledajući iz perspektive performansi, ovome se nismo nadali ni u snovima”, kaže šef momčadi.

Iako su završili na šestom mjestu u konstruktorskom poretku, Abiteboul smatra kako momčad može biti ponosna na razvoj bolida koji je bio četvrti najbržu u finalu sezone u Abu Dhabiju.

hulkenberg

“Jasno je da smo imali izuzetno dobru šasiju od Silverstona nadalje, a to je zasluga tehničkog tima koji poprima sve bolju formu”, dijeli pohvalu šef momčadi.

“Ako pogledamo sirovu brzinu bolida, mislim da smo od Silverstona bili četvrta momčad po performansama. Samo što to nismo mogli uvijek vidjeti radi problema s pouzdanošću”, objašnjava Abiteboul.

“Imati četvrto najbrže auto je iznimno dostignuće i možemo se time ponositi s obzirom gdje smo bili prošlih godina i kako smo započeli ovu sezonu”.

“Tim raste kvalitetom i kvantitetom. Imamo ljude za naslovnice, ali i one niskog profila koji pozitivno utječu na strukturu momčadi. Držimo se investicijskih planova, zapošljavamo nove ljude, pronalazimo nove sponzore, tako da 2017. gledam kao jako pozitivnu godinu”, zaključio je Abiteboul.