Kimi Raikkonen je započeo pregovore sa Sauberom u Monzi tek nakon što je saznao da će ostao bez mjesta u Ferrariju.

Raikkonen na kraju sezone odlazi iz Scuderije u kojoj je od 2014. godine, a mjesto prepušta mladom monegaškom predstavniku Charlesu Leclercu.

38-godišnji će veteran nastaviti još dvije godine u Sauberu s kojim je i započeo F1 karijeru 2001. godine.

Raikkonen priznaje da se nije nadao ovakvom ishodu, niti mu je želja bila voziti za Sauber. “Očito je da nikad ne znate što se može dogoditi ovdje. Ne mogu kazati da postoje dugoročni planovi i da sa sigurnošću možemo reći što će se dogoditi”, govori Kimi.

Raikkonen nije iznosio razloge zašto se vratio u švicarsku momčad, unatoč brojnim upitima u vezi njegove odluke.

“Ne znam što još želite znati”, mu je prvi odgovor u vezi prelaska, a na upit zašto baš u Sauber, kratko je odgovorio protupitanjem: “A zašto ne?”

Novinari su nastavljali bockati Kimija, a naročito u vezi njegove uloge u uskoj povezanosti Saubera i Ferrarija. Na upit: “Je li tvoj zadatak poboljšati performanse i kompetitivnost Saubera”, Kimi je odgovorio: “Jednostavo sam želio ići. Zašto odmah činite stvari kompliciranima?”.

“Ne znam puno više od vas i gdje su završavali ove sezone. Ne znam što će se desiti iduće godine. Ne zanima me što drugi misle. Dok god sam sretan sa svojom odlukom, to je dovoljno za mene”, odgovorio je Finac.

Na upit jeli strast za utrkivanjem još živa, Raikkonen se našalio: “Ne. Ja sam ovdje nabrijan samo da se igram riječima s vama”.

Iako se špekulira da je Raikkonenov prelazak u Sauber potpomognut Kimijevim ambicijama da jednog dana bude dio vlasničke strukture momčadi, Raikkonen u potpunosti odbacuje takve navode.

“Potpisao sam ugovor kao vozač i nadam se da ću tako i ostati. Tko zna što nam budućnost nosi. Uvijek postoje špekulacije, ali nisam ugovorno vezan za njih”, dodaje.

Pressicu je zaključio s odgovorom na pitanje što mu Formula 1 daje: “Utrkivanje i to je to. To je najbolji dio vikenda. Uvijek sam govorio da ću prestati kada osjetim da je vrijeme za to. Ja ne moram doći ako ne želim. Utrkivanje je velik dio mog života i zato sam ovdje”, zaključio je Iceman.