Raikkonen predlaže spasonosnu promjenu za F1

verstappen vettel raikkonen brazil

F1 veteran Kimi Raikkonen kaže kako se puno toga može promijeniti u sportu da ga se učini neizvjesnim i uzbudljivim. Smatra da bi se timova trebalo ograničiti količinu telemetrijskih podataka koje se analiziraju nakon svake sesije.

S preko 300 odvoženih F1 vikenda, 39-godišnji Finac je jedan od najstarijih i najiskusnijih F1 pilota. Raikkonen kaže da će ostati u Alfi do kraja sezone 2020, ali nakon toga više neće imati interes za F1.

“Dugoročno gledano, tijek događanja nije moj posao. Ako ne budem upleten u zbivanja, vjerojatno neću ni paliti TV u slobodno vrijeme, ali da se mene pita, ja bih zasigurno dosta toga promijenio”, kaže Kimi.

“Ako bi bilo moguće, u potpunosti ukloniti analizu podataka. Ako biste ostali bez podrške takve količine podataka, onda bi vozači ponovno morali koristiti osjećaj što bi zasigurno poboljšalo kvalitete koje čine razliku”, objašnjava.

Raikkonen je neko vrijeme nastupao i u NASCAR-u 2011. godine. To je prema njemu dobar primjer gdje manje telemetrije čini kvalitetnijim utrkivanje.

“To čini ovalno utrkivanje naizgled jako jednostavnim, ali istina je daleko od toga. Ako skužite da niste dovoljno brzi, morate popričati s drugima, ali na kraju, sami ste tu da donesete vlastite zaključke”, dodaje.

“U Formuli 1, podaci vam govore sve što trebate mijenjati. Ako trebate nešto pronaći u postavkama, a ne smijete gledati u kompjuterski ekran, onda bi to sasvim promijenilo stvari”, zaključio je Raikkonen.