Kimi Raikkonen kaže da su ograničenja potrošnje goriva u F1 pretvorili VN Abu Dhabija u utrku izdržljivosti jer je cijelo vrijeme morao štediti gorivo.

Finac je cijelu utrku držao razmak od Verstapena te pokušavao stići Ricciarda. Naposljetku je Australac odustao i tako prepustio Fincu četvrtu poziciju.

No, Raikkonen tvrdi kako nije uživao u utrci jer staza u Yas Marini zahtijeva konstantnu štednju goriva.

“Bolid je većinu vremena bio prilično dobar, ali da budem iskren nisam se toliko bavio utrkivanjem jer sam konstantno morao paziti na potrošnju goriva”, rekao je.

“Pokušao sam zadržati dečke iza sebe, ali i biti na granicama koje mi pravila dopuštaju, tako da je ovo bila dosadna vrsta utrke.”

“Ali takva su pravila, na neke utrke utječu više, na neke manje. To ne bi trebalo biti tako. Ovo više izgleda kao utrka izdržljivosti”, objašnjava Iceman.

“To je pravilo i moramo ga poštovati. Ali kao vozači utrka, nitko nije sretan jer želimo pravu utrku.”

Smatra da su svi timovi u istim “problemima” i da ovo nije samo Ferrarijev slučaj gdje bi trebao popraviti svoju ekonomičnost.

“Ne mislim samo na nas. Mislim da je ovo slučaj za sve timove”, dodaje Raikkonen.

Borba s Red Bull-om regulirana potrošnjom goriva

Finac također tvrdi da je njegova borba s vozačima Red Bull-a bila u potpunosti regulirana potrebom za štednjom goriva.

“Vjerojatno ste se pitali ne bih li trebao napasti Ricciarda, ali morao sam razmišljati o posljedicama i držati se zadanih parametara. Nije zabavno! Mislim da i Max manje – više ima istu priču.”, kaže Kimi.

“S obzirom da smo bili blizu jedni drugima izgledalo je dobro, ali ako pogledate iz još bližeg kuta puštali smo gas 200 m prije zavoja samo da bismo bili unutar propisanih granica”, zaključuje Raikkonen.