Fabio Quartararo krivi kombinaciju bočnog vjetra i krive linije koju je uzimao prilikom izlaska na ‘stražnju’ ravnicu u Assenu zbog čega mu je stražnji kraj Yamahe ekstremno vrludao.

Quartararo je preuzeo krivicu zbog nastalog problema na VN Nizozemske zbog čega je izgubio vodeću poziciju. Ipak, može biti zadovoljan jer je ostvario uzastopni podijski plasman i hrabro se borio s Vinalesom i Marquezom.

I dok niti jedan od Fabiovih konkurenata nije imao problema, Quartararo je u nekoliko prilika zastrašujuće vrludao na ubrzanju. Uzimao je nešto užu liniju na izlasku iz zavoja 5 i u kombinaciji s bočnim vjetrom je bilo sasvim dovoljno da Yamaha ne ‘zagrize’ površinu na adekvatan način.

“Vozio sam vrlo dobro, osim grešaka prilikom izlaska iz zavoja 5. Cijeli smo vikend bili vrlo brzi i provjeravali smo podatke ostalih vozača Yamahe”, kaže Fabio.

“Mislim da smo dosta naučili. Govorio sam si tokom utrke da sam glup jer nisam znao zašto mi se motocikl trese, a onda sam na kraju uvidio kako je vanjska linija bila puno bolja”, objašnjava.

“Djelomice i sam snosim krivicu jer i kad sam opao iza Mavericka i Marca, nastavio sam pokušavati još užu liniju, a onda bi motocikl još više počeo vrludati. Dočim sam u završnoj fazi počeo koristiti vanjsku liniju, motocikl se stabilizirao”, zaključuje.

Početnik u kraljevskoj klasi Fabio Quartararo se nalazi kao šesti u prvenstvenom poretku, sedam bodova iza Valentina Rossija.