Adrian Newey priznaje da osjeća dio krivice zbog sudara u kojem je stradao Ayrton Senna 1994. godine u Imoli.

Aktualni šef tehničkog odjela Red Bulla Adrian Newey je tada obavljao istu dužnost za momčad Williams. Senna je stradao nakon što mu je bolid otkazao poslušnost u zavoju Tamburello.

Zbog nesreće je godinama vođen sudski postupak, a u istrazi je ustanovljeno da se stup upravljača očigledno otrgnuo. Prije utrke su u momčadi modificirali i premjestili isti element, zbog čega Newey i danas žali.

Newey je prošlog tjedna objavio autobiografiju Kako napraviti auto u kojoj je iznio tezu da su promjene na upravljačkom sistemu bile vrlo loša inženjerska odluka.

Nakon mnogobrojnih pregleda snimke s bolida Michaela Schumachera koji se nalazio malo iza Senninog bolid, Newey se uvjerio kako nije krivica zbog kvara upravljačkog sistema.

Sennin je bolid inicijalno izgubio trakciju na stražnjem kraju, a to ne bi bio slučaj da je upravljački sistem zakazao. Međutim, to nije umanjilo Neweyu osjećaj odgovornosti za nesreću koja je obilježila jedan period sporta.

“Bez obzira na to je li upravljački sustav kriv za nesreću ili ne, ne može se pobjeći od činjenice da se radilo o lošem dizajnu koji se nije trebao nalaziti na bolidu”, iznosi Adrian Newey.

“Ja sam bio jedan od glavnih dužnosnika momčadi i koji je izradio bolid, a koji je ubio sjajnog čovjeka”, nastavio je sa žaljenjem. Newey smatra kako je nedostatak performansi u prve dvije utrke natjerao Ayrtona da pritišće do same granice u borbi sa Schumacherom.

“Ono zbog čega najviše žalim je što sam uprskao aerodinamiku auta. Zeznuo sam s tranzicijom s aktivnog ovjesa na pasivni i dizajnirao auto koji je aerodinamički bio nestabilan”.

“Ayrton je pokušavao stvari koje bolid nije mogao činiti. Bez obzira je li u pitanju bila probušena guma jer je napadao unutarnju trkaću liniju koja je bila grbavija pri velikim brzinama, bolid je bio izuzetno aerodinamički nestabilan i težak za kontrolu. Čak i za njega!”, navodi Newey.

U zaključku stoji kako će uvijek osjećati stupanj odgovornosti za Ayrtonovu smrt, ali ne i krivicu.