Ljuti menadžment Mercedesove F1 momčadi je zaprijetio Lewisu Hamiltonu i Nici Rosbergu nakon incidenta na VN Španjolske prošle godine.

Prisjetimo se kako je tu utrku dvojac okončao nakon samo tri zavoja spektakularnim sudarom i omogućio Maxu Verstappenu dolazak do prve pobjede u karijeri u debitantskoj utrci za Red Bull.

“Kazali smo im, ovo je nedopustivo za Mercedes”, kazao je Lauda vozačima. “Ako to ponovite, otkazati ćemo vam ugovore. Mi smo timski igrači i ne smijemo uništavati jedan drugome utrku”.

Lauda priznaje kako su onda uveli određene regulacije i timske naredbe u kojima je jedna od stavki da ne smiješ ni pod koju cijenu udariti kolegin bolid. Ako to učiniš, slijedi kazna, glasio je dogovor.

rosberg hamilton

  • Interesantno je kako su se nakon samo mjesec i pol dana sudarili u Austriji u posljednjem krugu. Rosberg je u obrani oštetio prednje krilo te završio utrku na četvrtom mjestu, dok je Hamilton pobijedio.

“Toto je našao dobra rješenja i ponovno smo imali mir u kući. Jako smo se trudili smanjiti antagonizam među njima”, kaže Lauda.

Jedno od glavnih pitanja tog vikenda u Barceloni je glasilo: “Tko snosi glavnu krivicu za incident?”.

Lauda smatra kako je krivica na Lewisu jer je bio preagresivan u pokušaju pretjecanja. Hamilton je otišao tako daleko da se čak poslužio prelaskom preko trave nakon čega je izgubio kontrolu i eliminirao sebe i kolegu.

“Odmah sam se izjasnio da je veća krivica na Lewisu nego Nici, a to se Lewisu nije svidjelo jer je smatrao drugačije”, navodi Lauda.

Potom je uslijedila žustra rasprava u motorhomu Mercedesa. “Zašto me kritiziraš?”, upitao je Lewis Laudu, na što mu je Austrijanac odgovorio: “Oprosti, ali ne mogu prihvatiti da ste se sudarili, a potom da se pravimo kao se ništa nije dogodilo i da je ničija krivica. Za mene mora biti nečija odgovornost”, iskreno će Lauda.

“Lewis je bio jako uznemiren, a potom je počela rasprava između Lewisa i Nice. Nico mu je kazao: ‘Bila je tvoja krivica, išao si s unutarnje strane’, na što mu je Lewis uzvratio: ‘Zašto mi nisi ostavio prostora?’, a Nico odgovorio: ‘A zašto bih, želio sam pobijediti utrku.”

Hamilton je navodno otišao tako daleko da je zaprijetio kako će napustiti momčad i neće više voziti za njih zbog upućenih kritika!

Hamiltonov odnos s Rosbergom se nakon VN Španjolske nije popravio. “Odnos im je bio nikakav, a to je uvijek loše unutar momčadi”, priznaje Lauda. “Toliko je bilo loše da se ne bi niti pozdravili ujutro”.

“Nismo ni očekivali da će zajedno doručkovati, ali nisu niti profesionalne dužnosti poput postavki bolida razmijenjivali, što je vrlo loše za momčad ako želi napredovati”, dodaje Lauda. “Lewis je bio toliko uznemiren i počeli su igrati igrice zbog kojih su generalne performanse bile lošije”, objašnjava.

Rosberg je naposljetku postao prvak i naprasno se povukao, dok je Lewis trenutno na sigurnom putu ka četvrtom naslovu svjetskog prvaka.