Aktualni MotoGP prvak Marc Marquez kaže kako ga „rookie“ iz Tech3 Yamahe Johan Zarco podsjeća na sebe u svojoj prvoj sezoni kraljevske klase.

Zarco je nakon dva uzastopno naslova u Moto2 kategoriji napredovao u MotoGP klasu. Vodio je u svojoj debitantskoj utrci u Katru prije pogreške i pada, a do sada je uspio završiti tri od pet utrka sezone.

Posebno je oduševio na prošloj utrci u Jerezu gdje je u prvih nekoliko krugova iza sebe uvjerljivo ostavio tvorničke vozače Yamahe Vinalesa i Rossija. U jednom dijelu utrke se borio s vrlo brzim Marquezom i Jorgeom Lorenzom, no iskustvo i tvornički motocikli dali su prednost svjetskim prvacima. Zarco je završio na i dalje impresivnom četvrtom mjestu i sačuvao obraz Yamahe.

Nakon utrke u Jerezu, Marquez je rekao: „Zarco je već uistinu bio impresivan u Katru – danas sam se borio s njime nekoliko krugova u početku utrke. Stražnja guma mi se nije dovoljno zagrijala, a Zarco je jako stiskao.“

„Podsjeća me malo na mene kad sam stigao u MotoGP – jako je agresivan, gura do limita i skorog pada, ali na kraju krajeva, to je proces učenja“.

screenshot: .facebook.com/JohannZarcoOfficiel

Kolege o Zarcu

Marquez je inače peterostruki svjetski prvak, jednom u klasi 125cc, jednom u Moto2 klasi i tri puta u MotoGP klasi.  “Ako on želi naučiti, mora biti takav. Mora se boriti od početka i pritiskati koliko je god moguće“, savjetuje Marquez.

„Mislim da je na dobrom putu, a i danas je bio najbolja Yamaha, tako da može biti ponosan na uspjeh.“

Na Zarca se osvrnuo također peterostruki svjetski prvak, dvaput u klasi 250cc i trostruki prvak u MotoGP klasi, Jorge Lorenzo, ali poziva Francuza da bude „oprezniji“.

Zarcov agresivni stil vožnje je zadivio dobar dio MotoGP vozača, no neki ga kritiziraju poput legende Valentina Rossija. Nakon utrke u Austinu je rekao da Zarco čini prekomjerno agresivne poteze, a s druge strane Marquez koji je i sam takav brani novajliju.

Lorenzo je na kraju pobijedio Zarca u borbi za postolje i pohvalio novajlijin pristup, ali smatra da bi trebao biti „malo oprezniji“ u izravnoj borbi s drugim vozačima.

Lorenzo dodaje: „Volim Johannov stav zato što razmišlja o utrkama, puno trenira i vrlo je odlučan. Ako je bio dvaput svjetski prvak u Moto2, to je zato što je dobar, vrlo dobar!“

“Očito, Yamaha Zarcu daje jednostavan motocikl s puno povjerenja. Sigurno je vrlo brz, a ponekad i previše odlučan, pogotovo u izravnim borbama.“

“Treba biti malo oprezniji jer su ovo veći motocikli i imaju mnogo više inertnosti od Moto2 motocikala“, zaključuje Lorenzo o mladom debitantu i vrlo vjerojatno novoj zvijezdi kraljevske klase.