Marc Marquez je uništio konkurenciju na VN Argentine, stazi Termas de Rio Hondo na kojoj dominira već dugi niz godina. Ostavio je najbliže pratitelje iza sebe preko 12 sekundi.

Marquez je bio jasni favorit ovog vikenda u Argentini. Pritiskao je od samog starta vikenda, osvojio je Pole poziciju i u utrci gradio prednost svakim krugom ispred talijanskog dvojca Rossi/Dovizioso.

Marquez i Repsol Honda su imali dvije strateške opcije – plan A i B: “Plan A je bio dobar start i pritisnuti od samog početka. Plan B je bio ako nemamo dobar start jer se nikad ne zna s Ducatijem”, kazao je Marc nakon utrke.

“Pomislio sam da ako me prestignu ću čuvati gume, a onda u drugoj fazi utrke početi pritiskati”, dodaje. Ali, vozač Repsol Honde nije dobio priliku za plan B, pa je plan A polučio zastrašujući efekt – tempom je uništio konkurente.

“Start je bio savršen. Bio sam jako koncentriran. Vidio sam na kraju prvog kruga prednost od 0.7 sekunde, a zatim nastavio pritiskati. Takva mi je bila strategija, a najviše sam mogao napraviti prednosti u prvim krugovima”, objašnjava peterostruki prvak.

Iako je usporio u završnoj fazi utrke, Marquez je osigurao pobjedu s najvećom prednosti po suhim uvjetima.

“Pobijedili s 10 ili jednom sekundom je svejedno, 25 bodova je uvijek tu. Sretan sam što smo pritisnuli od početka i što smo iskoristili sav potencijal. Znali smo da ovdje moramo napraviti posao jer bit će staza na kojima nam neće biti lako”, objasnio je.

Pobjednik na uvodu sezone Andrea Dovizioso je cijelu utrku vodio borbu sa sunarodnjakom Valentinom Rossijem. Dovi je drugo mjesto u utrci, a prvo mjesto u prvenstvenom poretku izgubio u posljednjem krugu nakon što ga je Doktor prestigao.

Marquezu je ovo bilo iskupljenje za prošlogodišnju VN Argentine koju je neslavno završio bez bodova: “Prošle sam godine imao brzinu, ali sam otišao bez bodova. Bio sam zaista jako, jako brz, ali greške su se potkrale. Prvenstvo je jako dugo i valja ostati smiren”, zaključio je.

Treća utrka sezone se vozi za dva tjednu na američkoj stazi COTA, nadomak Austina u Teksasu, još jednoj stazi na kojoj Marquez tradicionalno vlada.