Marc Marquez je osvajač Pole pozicije za VN Italije u hramu brzine Mugellu. Aktualni je prvak u posljednjem pokušaju izvadio asa iz rukava i oborio vrijeme izvanrednog Fabija Quartarara na Yamahi.

Marquez je u jakoj vozačkoj formi cijelog vikenda unatoč jakoj prehladi koja ga mori zadnjih dana. Izgledalo je do posljednjeg trena da će Marc prepustiti čast starta s prvog mjesta mladom Francuzu koji je na staroj Yamahi napravio brže vrijeme od Doktora za čak sekundu i pol!

Ducatijevci unatoč dominaciji zadnjih sezona u Mugellu nisu uspjeli održati korak za Hondom i Yamahom. Imali su brzinu na pravcu, ali u brzim i protočnim zavojima srednjeg sektora nisu održali korak. Drugoplasirani u bodovnom poretku Andrea Dovizioso će startati s tek 9. mjesta, dok će njegov kolega Danilo Petrucci startati iz prvog reda, s trećeg mjesta.

Vrlo dobar posao je odradio Quartararov kolega Franco Morbidelli koji će sutra krenuti s 4. mjesta, ispred Jacka Millera i Cala Crutchlowa. Sedmo je mjesto osvojio Yamahin Maverick Vinales, dok je Valentino Rossi ispao još u prvom dijelu kvalifikacija i startati će kao 18., uz starog kolegu Jorgea Lorenza.