Marc Marquez je pobijedio VN Španjolske na Aragonu ispred momčadskog kolege Daniela Pedrose i sunarodnjaka Jorge Lorenza na Ducatiju.

Marquez je jako dobro započeo trkaći vikend na stazi u blizini rodnog mu grada, ali sve je zakomplicirao padom u kvalifikacijama. Morao je startati iz drugog reda i probijati se kroz poredak.

Jorge Lorenzo se izborio za vodeće mjesto i držao ga većinu utrke. Ducati je iznenadio brzinom na Aragonu koji im nije trebao odgovarati. Španjolski je as održavao tempo i naposljetku nastavio jako dobru tradiciju s osvojenim podijem.

Marquez je pritiskao i uhvatio Lorenza u drugoj polovici utrke. Bez većih problema je preuzeo vodstvo i započeo s kontrolom. Kolega Pedrosa je također imao brzinu za vrhunski doseg što je samo potvrda Hondine jake forme na ovoj stazi.

Yamahe Valantina Rossija i Mavericka Vinalesa su unatoč startu iz prvog reda bile u lošijoj formi tokom utrke negoli u kvalifikacijama. Morali su odabrati tvrđu smjesu guma koja je naročito zadala problem Mavericku Vinalesu u prvoj fazi.

Interesantan je bio unutarmomčadski dvoboj kojeg Doktor Rossi nije olako prepustio mlađem kolegi Vinalesu, iako se bori za naslov prvaka. Brzinu za borbu protiv Hondi i inspiriranog Lorenza danas nisu imali.

Vodeći u poretku prije utrke Andrea Dovizioso nije uspio niz jako dobrih rezultata. U samoj je završnici izgubio šesto mjesto od Aleixa Espargara na Aprilliji i potpao pod ozbiljan pritisak Alvara Bautiste od kojeg se uspio obraniti.

Marquez je bitnom pobjedom povećao vodstvo na 16 bodova ispred Doviziosa i 28 ispred Vinalesa. Ovo će mu dati slobodnog prostora iako sumnjamo da neće nastaviti riskirati, bez obzira na posljedice.

Sljedeća utrka se vozi za dva tjedna na trkalištu Motegi u Japanu.

Izjave osvajača podija:

#1 Marc Marquez: “Utrka je bila jako teška jer je temparatura narasla. U početku nisam mogao imati osjećaj kakav sam imao na zagrijavanju. U prvom dijelu utrke nisam bio zadovoljan prednjom gumom, ali ispred ovih divnih obožavatelja sam lako pronašao motivaciju”.

#2 Daniel Pedrosa: “Jako sam sretan. Cijeli smo vikend bili kompetitivni. Danas nismo bili sigurni koje gume odabrati. Ne svoju nesreću, previše sam krugova bio iza Mavericka. Poslije smo oba poboljšali tempo i kad sam ga pretekao već smo bili blizu vodećoj skupini. Marc je već bio u vodstvu pa nisam mogao ići na pobjedu. Napravio sam dosta pretjecanja koja su često bila jako tijesna i riskantna”.

#3 Jorge Lorenzo: “Bilo je jako blizu. U zadnjih smo par krugova trebali više prijanjanja u stražnjoj gumi, ali pošto sam imao meke gume morao sam se pomiriti s porazom od Marca i Danija. Bili su brži i nisam ih mogao pratiti. Sretan sam s trećim mjestom, izvedbom u kvalifikacijama i što sam dugo vodio utrku”.