Marquez nedodirljiv u ‘svom’ Sachsenringu

marquez sachsenring

Marc Marquez je šestom pobjedom u nizu nastavio impresivnu tradiciju na Sachsenringu od ulaska u kraljevsku klasu. Kontrolirao je utrku od početka do kraja, neuhvatljivo za Yamahine i Ducatijeve vozače.

Iako je ovog vikenda imao nešto teži zadatak nego prethodnih sezona, Marquez je ponovno bio uvjerljivi vladar staze i nikome nije dopustio da ga ozbiljnije ugrozi.

Yamahin tvornički dvojac Valentino Rossi i Maverick Vinales su osvojili postolje, ali više od toga nisu mogli. Nedostajalo im je brzine na pravcu, a pozitivno je da su zaostatke nadoknađivali u dugim i brzim zavojima. Takva doza ohrabrenja je jako potrebna momčadi koja se već duže vremena muči s formom.

Ducatijeva senzacija u posljednjim utrkama Jorge Lorenzo je odlično startao i poveo utrku, ali nakon desetak krugova više nije mogao držati vodstvo. Nakon što je izgubio vodeću poziciju od sunarodnjaka Marqueza, opao mu je tempo pa se našao pod pritiskom ostatka vodeće skupine koju je predvodio budući vozač Ducatija Danilo Petrucci i iznenađenje vikenda Alvaro Bautista na prošlogodišnjem Ducatiju.

Jako je bitan bio odabir guma jer u srednjem dijelu staze ima čak sedam lijevih zavoja zaredom zbog čega se koriste asimetrične gume. One ponekad otežavaju vozačima skretanje udesno jer osim geometrije same gume joj nedostaje i temperature za prianjanje.

Akcije nije nedostajalo iako je staza poprilično kartingaška s obzirom na nedostatak dugih ravnih dijelova i konstantne brze zavoje. I mali izlazak iz idealne linije je vozače koštao gubitka pozicije.

Sada slijedi stanka do VN Češke u Brnu 5. kolovoza.