Prošlo je preko pet i pol godina od zadnje Kimijeve pobjede koja se dogodila još početkom sezone 2013 u Australiji. S nedavno navršenih 39 godina, prekinuo je lošu tradiciju na jednoj od najzahtjevnijih staza u kalendaru i pokazao da još nije materijal za otpis.

Raikkonen je nakon starta s prljave strane prestigao osvajača Pole pozicije Lewisa Hamiltona i potom započeo redanje krugova kakvo pamtimo iz njegovih najboljih dana. Kontrolirao je svaki aspekt utrke, pa čak i kad je Lewis iskoristio đoker ulazak u boks za vrijeme virtualnog SC-a.

Ledeni Finac je držao tempo, čuvao gume i školski kontrolirao utrku do samoga kraja. I kad je izgledalo da je prijetnja od Verstappena i Lewisa jako ozbiljna, uredno bi održao vodstvo za ostati van dometa DRS-a.

Kritični se trenutak dogodio u 11. krugu jer je tada donio odluku koja mu je vrlo vjerojatno otvorila put pobjede. Kimi kao da je pročitao što će iz Mercedesa kazati Lewisu i bacio rukavicu izazova ‘lažnjakom’.

“Učini suprotno od Kimija”, je glasila poruka Mercedesa Lewisu u 11. krugu, koju je Raikkonen anticipirao i navukao Lewisa na agresivnu strategiju od dva ulaska u boks. Tu posao nije završio, već je tek započeo jer je Hamilton s 5 od 6 pobjeda, neprikosnoveni vladar američke staze u Teksasu.

Neumoljiva jurnjava krug za krugom, Lewis za vratom na friškim gumama i opasnost od Maxa Verstappena koji je startao sa začelja je bio recept za jednu od najboljih utrka sezone. Dobar dio zasluga ide i samoj stazi koja je dizajnirana od najboljih dijelova europskih staza, ali i spleta okolnosti ovog vikenda, naročito zbog kišnog petka.

Vozači i momčadi nisu imali puno suhog vremena tokom vikenda i glavninu posla su trebali obaviti na trećem treningu. Iskusni Raikkonen se vrlo dobro snašao i u malo vremena pripremio bolid za prekid Lewisove dominacije, u aktualnoj sezoni i na Circuits of the Americas.

Završni dio utrke je bio spektakularan. Zadnjih 10 krugova je bila prava teškaška borba za pobjedu koja je povratila Formuli 1 sjaj kakav zaslužuje. Triler okršaj nalik stilu MotoGP-a u kojoj se vodeći trojac nalazi u svega dvije i pol sekunde razmaka je prikovao gledatelje za rub stolice ili naslonjača.

Ovakvih okršaja nažalost nismo vidjeli ove sezone i pravi je zalog za gledatelje da ne gube vjeru u Formulu 1 jer im sport još itekako ima što za ponuditi.

Kimi raikkonen sad

Prema Kimijevim riječima po završetku utrke, ova mu pobjeda nije puno značila, ali mu je drago što će njome ušutkati kritičare koji ga već dugo vremena podbadaju i omalovažavaju. Dokazao je da su u krivu i to mu je donijelo malu satisfakciju koja mu i nije životno bitna, ali svakako godi.

Osim što je sada jedini pobjednik u svim F1 motorskim erama proteklih 20 godina (V10, V8, V6+turbo), Kimi je zauzeo prvo mjesto na finskoj listi pobjednika. Prestigao je sunarodnjaka Miku Hakkinena koji je svoju zadnju pobjedu ubilježio upravo na američkom teritoriju 2001. u legendarnom Indianapolisu.

Ima neka tajna veza između Finaca i američkog tla.