Jonas Folger se neće vratiti u momčadi Tech 3 Yamahe ove sezone. Razlog je zdravstvene naravi, tj. Nijemčev poremećaj metabolizma – Gilbertov sindrom.

Folger je primoran propustiti sezonu, iako su se u momčadi do zadnjeg trena nadali kako će se 24-godišnjak na vrijeme u potpunosti oporaviti.

“Neizmjerno mi je žao što se neću utrkivati u MotoGP-u ove sezone”, stoji u Folgerovoj objavi. “Nisam se uspio oporaviti iako sam se zaista nadao kako ću biti spreman. U ovom trenutku, nisam sposoban voziti MotoGP na 100 postotnoj razini”, stoji u službenom obraćanju.

“Nadam se kako ću se vratiti jednog dana i zahvaljujem se na podršci”.

Folgerova odsutnost će ostaviti traga na satelitskoj momčadi Yamahe Tech 3. Šef momčadi Poncharal nakon knedle u grlu mora krenuti u potragu za adekvatnom zamjenom.

“Još mi je teško povjerovati kako se Jonas neće utrkivati u 2018., naročito jer sam imao mnogo vjere i bio siguran kako će ove sezone doseći krajnju razinu”, kaže Francuz.

“U potpunosti stojim iza njegove odluke. Sad krećemo u jako tešku misiju pronalaska zamjene jer su svi brzi vozači već pod ugovorom”, navodi Poncharal.

Folger je promoviran u kraljevsku klasu prošle godine i bio kolega hvaljenom Johannu Zarci. Najbolji rezultat mu je drugo mjesto u domaćem Sachsenringu gdje je pritiskao Marca Marqueza u dramatičnoj završnici.

Iako je izostao zadnje četiri utrke zbog navedenog zdravstvenog problema, Folger se na kraju sezone plasirao na vrlo dobro 10. mjesto s 84 boda.

Kandidati za Folgerovo mjesto su: Japanac Kohta Nozane, Nijemac Stefan Bradl, Talijan Francesco Bagnaia, Nizozemac Michael van der Mark i Britanac Alex Lowes.