Dovizioso: Moramo se fokusirati na sebe, Marquez je nedodirljiv

Andrea Dovizioso smatra kako bi se Ducati morao fokusirati na saniranje slabe točke motocikla, a ne u beskompromisni lov na Marca Marqueza. Dovi smatra da je borba za titulu prvaka izgubljena ove sezone, ali da pod hitno moraju popraviti performanse u zavojima.

Nakon solidnog četvrtog mjesta na nizozemskom Assenu i petog u njemačkom Sachsenringu prošlog vikenda, jasno je da Ducati nije mogao do boljeg rezultata. Osim uvijek jake Honde Marca Marqueza, u igru su se umiješali Yamahini vozači Vinales i Quartararo te Alex Rins na Suzukiju.

Pobjednik utrke Marc Marquez je prekriženih ruku prošao ciljem i ostavio Ducatijevce iza leđa s preko 16 sekundi. Aktualni prvak sada bježi 58 bodova Doviju.

Viceprvak iz sezona ’17 i ’18 Dovizioso smatra da mu novi Desmosedici ne pruža priliku ni kontinuitet da se bori svugdje. To itekako otežava prvenstvenu kampanju Ducatiju i demoralizira vozače, čim se nađu na stazi gdje se muče.

Sada za posao imaju sanirati tradicionalnu Ducatijevu Ahilovu petu – performanse u zavojima. Razlika u brzini spram konkurenata je očita i Ducatijevci osim Hondi sve teže konkuriraju Suzukiju i Yamahi.

“Nema se tu što puno za reći, nismo kompetitivni kao što bi željeli biti. U ovom trenutku mislim isto što i prije četiri godine, jednostavno smo prespori u sredini zavoja”, kaže Dovizioso.

“Srećom smo se popravili na nekim drugim područjima pa smo generalno gledajući još uvijek kompetitivni, ali mislim da i na ostalim područjima moramo podići ljestvicu jer previše zaostajemo u zavojima”, objašnjava.

“Sad smo gdje jesmo, moramo stati, popričati i smisliti strategiju za budućnost. Rad na skretanju je težak i nije naša specijalnost pa će nam oduzeti nešto više vremena. Mislim da se unatoč svemu moramo u potpunosti fokusirati na taj aspekt motocikla”, dodaje.

“Nažalost, jesmo razmišljali o tome, ali nikad nam nije bio prioritet. Sada kad vidimo što se događa, moramo se na tom polju poboljšati”, zaključio je Dovi.

Sada su vozači na ljetnoj stanci i prikupljaju energiju, dok u tvornici osoblje sigurno ne spava. Nakon stanke slijede VN Češke u Brnu i VN Austrije na Red Bull Ringu koji bi trebali više odgovarati Ducatiju.

Priznali su da ne mogu pobijediti Marqueza i jedino razumno što mogu učiniti je gledati ‘svoj posao’ i osvojiti što više bodova. U borbi za drugo mjesto, Suzuki i Yamaha su im itekako za vratom.