Slavno partnerstvo britanskog McLarena i japanske Honde se približilo samom kraju. Honda smatra da više ne može ništa učiniti da zadrži McLaren.

Očekujemo službenu potvrdu McLarena o vlastitoj budućnosti ovog tjedna, ali čini se da manjak snage i pouzdanosti Hondine pogonske jedinice učinio svoje.

U slučaju da McLaren pronađe novog partnera, a Toro Rosso ostane na Renaultu, Honda će se ponovno povući iz Formule 1. Zadnji su je put napustili zbog financijskih troškova i prepustili šampionski bolid Rossu Brawnu 2009. godine.

Usprkos neizvjesnosti, Honda se nije predala te je dva tjedna zaredom donijela nove specifikacije motora (na Spa i Monzu).

“Mi se u Hondi nikad ne predajemo. Još pokušavamo izvući dobre performanse kako bismo ih uvjerili, ali sumnjam da će biti dovoljno”, kaže Hondin šef Yusuke Hasegawa.

Ne traje neizvjesnost samo za šefove, već i Hondine inženjere i osoblje u tvornici. Hasegawa vjeruje da takva atmosfera izaziva suprotni efekt: “To ubrzava naš razvoj. Postane motivirajuće u tvornici za vrijeme takvog perioda”.

“Od Austrije i uvoda treće specifikacije motora, naš se razvoj ubrzao i vrlo sam zadovoljan učinjenim. Dobili smo na performansama svakim poboljšanjem što nas veoma ohrabruje”.

“Mislim da možemo biti kompetitivni u Singapuru. Već smo odlučili koji motori idu za Marinu Bay. Možemo ih postaviti kako želimo, ali ne smijemo donijeti novo veće poboljšanje”, zaključio je Hasegawa.

Na upit o performansama najnovije Hondine pogonske jedinice, šef McLarena Eric Boullier je otkrio: “Dajte nam bilo koju dodatnu konjsku snagu i uzet ćemo je. Vidjeli smo poboljšanje na podacima i zadovoljan sam”.

O potencijalnom razvodu s Hondom je kazao: “Komplicirano je jer želimo učiniti stvari koje su u interesu F1 također, nije samo stvar McLarena. Ne bih želio više komentirati, ali radimo dobar kolaborativan rad sa svim stranama u paddocku i želimo najbolje izvući iz ove situacije”, zaključio je Boulier.