Hondin tehnički direktor Toyoharu Tanabe je zakasnio na slavljeničku ceremoniju na podiju jer ‘nije znao što činiti’ nakon prve Hondine pobjede u F1 od 2006. godine.

Max Verstappen i Red Bull-Honda su nakon katastrofalnog starta odradili briljantan posao i osvojili prvu pobjedu od nastanka partnerstva. Nitko u momčadi do Maxova pretjecanja Valtterija Bottasa nije vjerovao da mogu do pobjede, ali ih je Nizozemac itekako razuvjerio.

Tanabe je odabran da predstavi pobjedničku momčad na podiju, ali je propustio nizozemsku i austrijsku himnu. Došao je taman na dodjelu momčadskog trofeja.

“Bio sam iznenađen kad su mi rekli da ja idem na podij. Nisam imao pojma što da radim. Zato sam i zakasnio. Ovo je bio prvi put i bio sam jako uzrujan, ‘Što da radim?!’, pitao sam se”, kaže Tanabe.

“Nitko me nije pripremio, ali je ispalo fantastično. Vidio sam članove svoje i Red Bullove posade ispod balkona i bili su jako sretni, kao i većina navijača”, dodaje.

Nakon što je slavodobitno podignuo pokal, zagrlio ga je šef DTM-a Gerhard Berger kojem je upravo Tanabe bio inženjer u McLarenu 1990. godine. To je inače Tanabeu bio prvi posao u F1.

Tanabe je posvetio pobjedu članovima Honde koji su neumorno sudjelovali i napokon uspjeli pobijediti nakon teškog i neizvjesnog perioda. Također je pridružio čestitke juniorskom Toro Rossu koji je odigrao bitnu ulogu u pomaganju Hondi da bolje razumiju što im je sve potrebno.

“Honda nije napravila ovo sama i moramo se zahvaliti svim zaslužnim ljudima i suradnicima koji su sudjelovali. Također i svim našim ljubiteljima diljem svijeta na kontinuiranoj podršci”.

“I dok se radujemo uspjehu, uskoro se moramo vratiti poslu jer moramo nadoknaditi razliku za najbržim timovima”, zaključio je Tanabe.