Šef McLaren Zak Brown smatra da bi uvođenje limita momčadskog proračuna od 2021. godine bilo bolje od postupnog snižavanja potrošnje, kakav trenutno razmatraju timovi.

Velike promjene u Formuli od 2021. godine su na vidiku, a osim tehničkih promjena, očekuju se i značajne implementacije s kojima bi se smanjili sezonski troškovi.

Inicijalni plan vlasnika F1 Liberty Medije je uvođenje 150 milijuna dolara kao gornju granicu budžeta, s tim da bi od 2021. počelo s dopuštenih 200 milijuna, a u narednim bi se sezonama trebalo smanjiti potrošnju na 150 milijuna eura.

Brown vjeruje da bi pak hitri ‘reset’ trebao doći već 2021 jer bi to podiglo kompetitivnost i začinilo sportska događanja.

“Mislim da bi ovako nešto bilo jako zdravo za čitavu zajednicu jer bi naposljetku imali bolji show za pratitelje. Upravo je to čemu ovaj sport treba težiti”, govori šef McLarena.

“Želio bih da se uvede što prije granica potrošnje, a to je 2021. za razliku od modela postepenog snižavanja”, dodaje Brown.

Veliki F1 timovi zasigurno neće olako prihvatiti ovakvu ponudu i dat će sve od sebe da proces snižavanja troškova bude što dulji. Vjeruje se da će veliki timovi prvo rezati troškove na ljudskim resursima, što bi moglo dati priliku manjim timovima da preuzmu nekog od ‘jačih’ inženjera.

“Mislim da bi ne samo McLaren, već i ostali timovi profitirali ovim i postali kompetitivniji. Vjerujem da bi onda osam-deset vozača moglo pobijediti u sezoni, a i ne bi se samo dvojica borila za naslov, pretpostavljam. Mislim da bi to bila win-win situacija za sve”, zaključio je Brown.